RTU vīru koris «Gaudeamus» aicina uz mūzikas ciklu «Pagānu gadagrāmata»

18. decembris, 2015
.
.
.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) vīru koris «Gaudeamus» īsu brīdi pirms Ziemassvētkiem klausītājus aicina uz komponista Uģa Prauliņa tautas mūzikas ciklu «Pagānu gadagrāmata». Koncerts notiks otrdien, 22. decembrī, plkst. 19 mūzikas namā «Daile», Rīgā, K. Barona ielā 31.

Cikls radīts un ieskaņots jau 1998. gadā, taču savu «dzīvo» atskaņojumu aranžējumā vīru korim, solistēm, un instrumentālajai grupai pirmo reizi piedzīvoja tikai 2015. gada maijā, kad «Gaudeamus» svinēja savu 55. jubileju. Vīru kora skanējumu papildinās solistes Asnate Rancāne un Samanta Tīna, ar kurām korim arī iepriekš izveidojusies laba sadarbība, kā arī Rihards Rudzītis un kora mākslinieciskais vadītājs Ivars Cinkuss. Koncerta etno roka grupa: Uģis Prauliņš (taustiņi, stabules), Andris Sējāns (taustiņi, stabules), Reinis Sējāns (perkusijas), Latvīte Cirse (kokles), Māris Muktupāvels (dūdas, kokles, stabules), Ilze Grunte (ģitāras), Andris Grunte (bass), Ivars Cinkuss (perkusijas, stabule). Režisors - Uģis Brikmanis.

Cikls ir suģestējošs tautas mūzikas un tās atspulga mūsdienās sakausējums, vienota un aizraujoša svīta. Cikls veidots nosacītās piecās daļās – Atkusnis, Pavasaris, Vasara, Rudens un Ziema. Komponists par cikla iecerējumu saka: «Tās ir gadalaiku nomaiņas ārpus pilsētas – tur, kur mēs parasti vairs neesam – pie upes, kas tek dienu un nakti, pie jūras, kas dzīvo savu dzīvi neatkarīgi no mums, pļavās, kuras zied savvaļā ar saviem putniem, un mežos, kuros slēpjas zvēri. Šīs dziesmas ir domātas pilsētas cilvēka iekšējam «es» kā vesela gada retrospekcija – tur, kur parasti mēs neesam».

Vairāk nekā 10 gadus «Gaudeamus» ir vadošais vīru koris Latvijā, arī daudzu starptautisku konkursu laureāts. Pēdējais kora izcilais sasniegums ir zelta medaļa un čempiona tituls Pasaules koru olimpiādē Rīgā 2014. gadā. Korī dzied 60 dažādu paaudžu vīri, kuri sajūt sevi kā brālību un daudzi kā neatņemamu savas dzīves sastāvdaļu, bet tā mākslinieciskais vadītājs Ivars Cinkuss kori vada gandrīz 20 gadu. Koris savas darbības laikā sniedzis vairāk nekā 800 koncertu dažādās Eiropas valstīs, ASV, Austrālijā, Dienvidāfrikā un Ķīnā, uzstājoties arī pasaulslavenās koncertzālēs.

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

18. decembris, 2015 plkst. 18:43

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi