RTU Kultūras centrs
Parādīt izvēlni
RTU Kultūras centrs

Rīgas Tehniskā universitāte aicina uz Jāņu ieskandināšanu «Lai līgojam, lai svinam» ar dziesmām un dančiem Ķīpsalā

7. maijs
.
.
.

No gadskārtu svinībām Jāņi vispilnīgāk ir saglabājies tradīciju un ieražu kopums, kas aptver gan svētku gaidīšanas, gatavošanās, gan svinēšanas un atsvētes norises.  Kad gada ritējumā diena ir visgarākā un nakts – visīsākā –, latvieši svin Jāņus. Īpaša vieta Jāņu svinībās ir to gaidīšanai. 

Rīgas Tehniskā universitāte studentu, mācībspēku un darbinieku saimi aicina uz Jāņu ieskandināšanas pasākumu «Lai līgojam, lai svinam!» ar dziesmām un dančiem Ķīpsalā, 19. jūnijā no plkst. 16.00, Zunda krastmalā 8. 

Īpaši gaidīts ir Rūdolfa Blaumaņa izrādes «Skroderdienas Silmačos» fragments, kurā lomas atveidos RTU administrācijas pārstāvji – Elīna Gaile-Sarkane, Ieva Ose, Liene Briede, Līga Gaile, Māra Liepa-Zemeša, Rūta Lapsa, Artūrs Zeps, Eduards Broks, Eduards Lapsa, Jurģis Poriņš, Mārtiņš Briedis, Sandis Kārkliņš, Tālis Juhna. 

Luga gadu gaitā kļuvusi par vispopulārāko darbu Latvijas teātros un par vienu no latviskās identitātes zīmēm. Viena no atslēgām lugas plašai atpazīstamībai ir arī tā, ka šīs lugas mīlestību gan tās skatītāji, gan spēlētāji nodod no paaudzes paaudzē, tādējādi tā apvieno dažādas paaudzes, rada piederības un stipru sakņu sajūtu. 

Lugas sižets: 
Silmaču saimniece Antonija Jāņos gatavojas precēt Aleksi. Nedēļu pirms kāzām mājās ir liela rosība. Lai sagatavotu kāzu tērpus, ierodas skroderis Dūdars ar savu mācekli Rūdi un šuvēja Zāra. Viņiem seko arī tirgotāji Ābrams un viņa dēls Joske. Palīgos salīgta arī Bebene. Turklāt kalpiem Pičukam un Aucei piedzimis dēls, kuru aprūpē dziedniece Tomuļu māte. 

Notikumu gaitā atklājas, ka Antonijai bijušas attiecības ar Dūdaru. Pirms astoņiem gadiem Dūdars sakropļojis kāju un Antonija, mātes pierunāta, viņu pametusi, lai apprecētu veco Silmaču saimnieku. Pēc vīra nāves iepriekšējā gadā viņa satuvinājusies ar Aleksi, kurš ar viņu saderinās pēc iedzeršanas miestiņā, kaut patiesībā mīl Elīnu. Kamēr mājās baumo, ka Aleksis taisās saimnieci precēt mantas dēļ, viņš mokās, nespēdams pārtraukt attiecības. Bet Dūdars, negribēdams, ka mīļotā sieviete ir nelaimīga, cenšas Antoniju pārliecināt, ka Aleksis viņu nemīl. Tikmēr Joske slēpj no tēva savas attiecības ar Zāru, jo Ābrams iebilst pret dēla laulībām ar nabadzīgo sievieti. Apstākļu sakritībā Ābrams cieš sprādzienā, kurā viņš vaino Joski un Zāru. 

Dūdaram izdodas pārliecināt Ābramu, ka viņa aizdomas ir nepamatotas. Jāņu dienas rītā arī Antonija panāk, ka Ābrams atzīst Joskes un Zāras attiecības. Bet Aleksis, redzēdams, cik laimīgi kopā ir Pičuks un Auce, beidzot atceļ kāzas. Dūdars piedāvā precēt izmisušo Antoniju. Tādējādi vienu kāzu vietā gaidāmas trīs — Antonijai ar Dūdaru, Aleksim ar Elīnu un Joskem ar Zāru. 

Pasākuma programma: 
16.00 Zāļu sievas Līgas Reiteres vainagu pīšanas darbnīca, siera un kvasa degustācija 
17.30 RTU postfolkloras grupa «Daba San»
18.00 Rūdolfa Blaumaņa lugas «Skroderdienas Silmačos» fragments (lomās RTU administrācijas pārstāvji)  
18.30 RTU tautas deju ansambļa «Vektors» priekšnesums 
19.00 RTU Danču vakars 

Ikviens laipni aicināts pievienoties RTU studentu pūtēju orķestra «SPO», RTU TDA «Vektors», RTU postfolkloras grupas «Daba San», vokālā ansambļa «Jauna Nianse», RTU studentu teātra «Spēle» un citu māksliniecisko kolektīvu radītai jautrai noskaņai. 

Papildu informācija

 Uz tikšanos pirmsjāņu laikā!

 

 

 

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

7. maijs plkst. 14:44

Līdzīgi raksti

Jaunumi