Apbalvoti RTU Inženierzinātņu vidusskolas konkursu laureāti

14. marts, 2016
.
.
.

«Priecājos, ka piedalījāties, plānojāt, konstruējāt un radījāt ko jaunu,» — ar šādiem vārdiem Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Inženierzinātņu vidusskolas (IZV) direktore Solveiga Medne uzrunāja IZV divu sacensību — makaronu torņu būvniecības konkursa «Torņu spēles» un 2. atklātās inženierzinātņu olimpiādes — uzvarētājus. Olimpiādes laureātiem tiek dota iespēja bez konkursa iestāties IZV, ko RTU nodibinājusi, lai dotu iespēju īpaši talantīgiem vidusskolēniem padziļināti apgūt eksaktos priekšmetus un sagatavoties inženierzinātņu studijām. Konkursu laureātu apbalvošana notika sestdien, 12. martā, IZV telpās.

«Torņu spēles» un 2. atklāto inženierzinātņu olimpiādi IZV rīko jau otro gadu, lai veicinātu skolēnu interesi par inženierzinātnēm. Abi konkursi norisinājās šā gada februārī, izraisot lielu 7.-9. klases skolēnu interesi un konkursu dalībniekiem pārstāvot visus Latvijas reģionus. «Ja jūs esat šeit, tas nozīmē, ka jums ir interese uzzināt ko jaunu un radīt ko jaunu,» konkursu dalībniekus sveica RTU zinātņu prorektors profesors Tālis Juhna.

Atklātajā inženierzinātņu olimpiādē, kuras mērķis ir popularizēt inženierzinātnes vidusskolēniem un sniegt viņiem iespēju vispusīgi apliecināt savas zināšanas šajā jomā, pirmajā neklātienes kārtā uzdevumus tiešsaistē izpildīja aptuveni 400 skolēnu, un pēc tam 91 klātienes konkursā cīnījās par godalgotajām vietām un galveno balvu — iespēju bez konkursa sākt mācības IZV. 1. vietu olimpiādē izcīnīja Artjoms Ubaidullajevs no Rīgas 86. vidusskolas, 2. vietu — Jānis Mārtiņš Raudis un Jēkabs Solovjovs no Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas, bet 3. vietu — Luīze Marta Lūse arī no Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas. Šiem jauniešiem un arī piecpadsmit Atzinības rakstu ieguvējiem IZV piedāvā bez iestājpārbaudījuma septembrī sākt mācības skolā 10. klasē.

Veicinot skolēnu radošo domāšanu, kā arī pētniecības un eksperimentālo darbu, IZV februārī rīkoja arī makaronu torņu būvniecības konkursu «Torņu spēles». Tā dalībniekiem no makaroniem bija jāuzbūvē tornis, kas spēj noturēt plastmasas glāzi, kurā ir 200 ml ūdens. Konkursā piedalījās 42 skolēni no Latvijas vispārizglītojošo skolu 7.-9. klases. Viņiem bija torņa būvniecība jāiemūžina video un jāievieto Youtube kanālā. Uzbūvētos torņus vērtēja gan profesionāļu žūrija, kuru vadīja RTU Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātes dekāns profesors Uģis Bratuškins, gan arī skatītāji Facebook lapā.

Makaronu torņu konkursā 1. vietu ieguva Mārcis Grīntāls no Ventspils Valsts 1. ģimnāzijas, 2. vietu — Elīza Kivliniece no Līvānu 2. vidusskolas, savukārt 3. vietā — Ralts Bleiders no Rīgas 45. vidusskolas un Madara Ūdre no Rēzeknes Katoļu vidusskolas. «Lai jums zināšanu degsme nepazūd, un ceru, ka liela daļa no jums iestāsies RTU,» laureātiem vēlēja T. Juhna, piebilstot, ka pagaidām jaunieši torņus būvējuši, paļaujoties uz savu intuīciju, taču, studējot inženierzinātnes, tiek apgūta teorija un izpratne, kā objektus būvēt, balstoties uz precīziem aprēķiniem.  

Arī RTU studiju prorektors profesors Uldis Sukovskis aicināja jauniešus savu nākotni saistīt ar inženierzinātnēm, jo tā ir iespēja pašiem izgudrot jaunus produktus un tehnoloģijas. Viņš akcentēja, ka abu konkursu dalībnieki jau ir pierādījuši savu zinātkāri un inženierzinātņu studijas dod iespēju nodrošināt stabilu karjeru nākotnē, jo «zināšanās ir spēks». To pasākuma noslēgumā apliecināja arī IZV ķīmijas skolotājs Pāvels Pestovs, klātesošos iepriecinot ar ķīmijas eksperimentu demonstrējumu.

Pasākuma fotogalerija

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

14. marts, 2016 plkst. 15:23

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi