Atklāta RTU Automobiļu ekspluatācijas laboratorija un «Bosch» mācību centrs

24. februāris, 2016
.
.
.

Trešdien, 24. februārī, Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Laboratoriju mājā Ķīpsalā tika atklāts uzņēmuma «Bosch» mācību centrs, kas darbosies arī kā RTU Automobiļu ekspluatācijas laboratorija. Tajā izvietotās «Bosch» izstrādātās autonozares jaunākās tehnoloģijas ļaus veikt RTU Mašīnzinību, transporta un aeronautikas fakultātes (MTAF) Automobiļu katedras studentu un augsti kvalificētu autoservisu darbinieku teorētisko un praktisko apmācību.

«Protams, šis ir ļoti nozīmīgs notikums — Laboratoriju māja ir ilgi lolotais mūsu sapnis – būt visiem Ķīpsalā labās un jaukās telpās, un pionieri šajā mājā ir automobilisti. Lieliski, ka šī laboratorija jau ir ieguvusi savu atbalstītāju — uzņēmumu «Bosch», kura vārds komentārus neprasa, it īpaši tiem, kas kaut ko saprot no elektrības, mašīnbūves, automobiļiem un elektromehānikas, kā arī vienkāršajiem lietotājiem. Var teikt, ka tagad pasaulē notiek ceturtā tehnoloģiskā revolūcija, mēs ejam tai līdzi tai un šeit, laboratorijā, būs tas, ko studenti mācīsies nākotnē,» laboratorijas atklāšanas pasākumā pauda RTU rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis.

Rektors arī akcentēja, ka RTU lielu uzmanību pievērš dažādu jomu speciālistu sadarbībai, tāpēc ka «nākotnes attīstība ir integrācijā un starpdisciplinaritātē, jo elektronika, mehānika, mašīnbūve, transports un elektrotransports iet roku rokā, plus vēl informāciju tehnoloģijas un mākslīgais intelekts.» Kā starpdisciplinaritātes piemēru starp mašīnbūvi un enerģētiku L. Ribickis minēja RTU un vācu uzņēmuma «Daimler» lielprojektu, radot unikālu industriālās elektroapgādes sistēmu.

Mācību centrā, kurā SIA «Robert Bosch» ir investējusi ap 100 000 eiro, iespējams apgūt modernu automobiļu diagnostikas ierīču apkalpošanu, salona gaisa kondicionēšanas sistēmas un benzīna un dīzeļmotoru iesmidzināšanas sistēmas, kā arī automobiļu elektriskās un elektroniskās sistēmas, kas ir īpaši būtiski, strādājot ar moderniem auto, kas aprīkoti ar daudzām elektroniskajām iekārtām.

«Izglītība ir atkarīga no mācībspēkiem, iekārtām, vides, un šeit ir visas trīs komponentes, kas ir domātas studentu kolektīvai apmācībai,» norādīja RTU MTAF dekāns profesors Ēriks Geriņš.

RTU ar SIA «Robert Bosch» ir noslēgusi ilgstošas sadarbības līgumu, kas RTU Automobiļu katedras studentiem dos iespēju strādāt ar pašām jaunākajām «Bosch» izstrādātajām automobiļu diagnostikas iekārtām.

«Man ir īpašs prieks, ka šobrīd Latvijā ir iespēja dažādām interesentu grupām redzēt un praksē pārbaudīt, kā arī iemācīties ko jaunu attiecībā uz jaunākajām un modernākajām tehnoloģijām. Šajā laboratorijā iekārtas tiks atjaunotas, lai šeit vienmēr būtu aktuālākās iekārtas un datorprogrammas. Mūsu mērķis — lai  studenti un mācībspēki efektīvi varētu apvienot teorētiskās zināšanas ar praksi – reālo dzīvi, praktisko pielietojumu. Es esmu pārliecināts, ka šis ir ļoti labs augstskolas un uzņēmuma sadarbības piemērs,» sacīja SIA «Robert Bosch» vadītājs Baltijas valstīs Kaspars Kalviškis.

Jaunā laboratorija ir viena no pirmajām, kas savu darbu sāk pagājušā gada nogalē atklātajā RTU Laboratoriju mājā, kas uzbūvēta RTU studentu pilsētiņā Ķīpsalā. Modernajās laboratorijās būs sarežģītu ekspertīžu veikšanai nepieciešamais aprīkojums, ar ko varēs veikt starptautiskā līmenī konkurētspējīgu zinātnisko darbību un izstrādāt pētījumus Latvijas un citu valstu uzņēmumiem, tādējādi veicinot to konkurētspēju un valsts ekonomisko izaugsmi.

Fotogalerija

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

24. februāris, 2016 plkst. 17:04

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi