Atklāts Zaļo tehnoloģiju inkubators

9. oktobris, 2014
.
.
.

9. oktobrī svinīgi tika atklāts Zaļo tehnoloģiju inkubators (ZTI), kas sniedz atbalstu uzņēmumiem zaļās ražošanas jomā, atbalstot projektus, kas veicina atjaunojamo materiālu un enerģijas avotu izmantošanu un samazina un novērš emisiju un atkritumus.

ZTI savu faktisko darbību jau ir sācis un patlaban sniedz atbalstu jau 21 perspektīvai biznesa idejai, kuru autori ir gan pieredzējuši uzņēmēji ar vēlmi īstenot drosmīgas idejas, gan studenti un zinātnieki ar mērķi kļūt par veiksmīgiem uzņēmējiem.

Kompānijas «AC2USB» vadītājs Jānis Berdigans dalību Zaļo tehnoloģiju inkubatorā skaidro ar  nepieciešamību uzlabot uzņēmuma produktu — energoefektīvu elektrības rozeti, kurā līdzās standarta pieslēgvietai iestrādātas USB ligzdas. Iekārtai šobrīd nav ekvivalenta tirgū, tomēr, lai tai būtu plašāks pielietojums dažāda tipa celtnēs, nepieciešams samazināt tās izmērus. «Mūsu iekārtu samazināt ir tehniski sarežģīti, tāpēc Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) inženieru piesaistīšana ar Zaļo tehnoloģiju inkubatora palīdzību ir ļoti svarīga. RTU speciālisti ir pieredzējuši testēšanas un drošības jomās, tāpat te pieejama laboratorija dažādu testu veikšanai, kas nepieciešami, lai uzlabotais produkts nonāktu tirgū. Tāpat liela nozīme ir inkubatora atbalstam, kas saistīts ar  produkta patentēšanu un dalību izstādēs mārketinga veicināšanai. Tās ir milzīgas izmaksas un jaunai kompānijai, pirms produkts ir sasniedzis stabilus pārdošanas rezultātus, to ir grūti realizēt ar saviem līdzekļiem vai piesaistīt bankas finansējumu.»

RTU 4. kursa studenti Oskars Kupčs un Kristians Melnis Zaļajā inkubatorā nonākuši, meklējot iespējas popularizēt savu biznesa ideju — vēja plūsmas paātrinātāju, kas izmantojams efektīvai vēja enerģijas iegūšanai. «Kā studenti mēs nevaram atļauties piesaistīt cilvēkus ar zināšanām biznesa jomā, kas nepieciešamas, lai mūsu produkts nokļūtu tirgū,» stāsta Kristians. «Esam tehniskie cilvēki, kas ar biznesu ir uz «jūs», bet mēs cenšamies augt,» turpina Oskars. Abi ir vienisprātis, ka studentiem ir vieglāk projektu attīstīt, ja viss nav jāiznes uz saviem pleciem. Inkubatorā ir cilvēki ar plašu skatījumu ekonomikā, biznesā, un viņi uzņēmējus atbalsta ar padomiem un palīdz izstrādāt biznesa plānu. Puiši novērtē arī iespēju strādāt kopā ar citiem start-up uzņēmumiem: «Tā ir jauno uzņēmēju vide, kas dzen uz priekšu. Daudz interesantāk ir darboties grupā, jo no citiem start-up uzņēmumiem var dzirdēt ne tikai pozitīvo, bet arī dažādus  jautājumus, par kuriem paši nebijām iedomājušies, un noderīgu kritiku».

ZTI ir RTU, Latvijas Universitātes (LU) un Norvēģijas industriālās attīstības korporācijas SIVA kopprojekts, kas vērsts uz starpinstitucionālo sadarbību un zināšanu plūsmas veicināšanu starp universitātēm, pētniecības iestādēm un zaļās ražošanas uzņēmumiem. Finansējumu projektiem konkursa kārtībā piešķir LIAA. 90% finansējuma veido Norvēģijas finanšu instrumenta līdzfinansējums un 10% — valsts budžeta līdzekļi.

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

9. oktobris, 2014 plkst. 0:00

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi