«Būvniecības nedēļā 2016» parakstīs būvniecības nozares un valdības sadarbības memorandu

24. maijs, 2016
.
.
.

Jau nākamnedēļ Rīgā norisināsies Būvniecības valsts kontroles biroja (turpmāk – Birojs) rīkotā «Būvniecības nedēļas 2016», kas ir lielākais gadskārtējais būvniecības nozares notikums Latvijā. Tās atklāšanā, 31. maijā, klātesot Ministru prezidentam Mārim Kučinskim un ekonomikas ministram Arvilam Ašeradenam, svinīgi tiks parakstīts būvniecības nozares un valdības sadarbības memorands.

«Uz izaugsmi vērsta būvniecības jomas sakārtošana ir viens no Latvijas ekonomikas attīstību veicinošiem faktoriem. Tādēļ kopīga un mērķtiecīga valdības un uzņēmumu rīcība sekmēs būvniecības nozares izaugsmi un reputāciju, kā arī konkurētspējas stiprināšanu starptautiskajā vidē. Latvija nupat kļuvusi par Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas dalībvalsti – tas mums paver plašas iespējas, arī būvniecības jomā, pārņemt citu valstu pieredzi un labo praksi nozares regulējuma veidošanā un tā piemērošanā,» norāda Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens.

«Būvniecība Latvijā ir viena no nozarēm ar visaugstāko ēnu ekonomikas īpatsvaru. Jaunākie dati parāda, ka tās īpatsvars sasniedz 40 %. Tas ir gandrīz uz pusi vairāk nekā Lietuvā un Igaunijā. Ir jāsaprot, ka tieši uzņēmēji visvairāk cieš no ēnu ekonomikas, jo nevar investēt modernās un inovatīvās pieejās, bet tā vietā ir spiesti cīnīties ar zemāko cenu,» uzsver Latvijas Būvuzņēmēju partnerības vadītāja Baiba Fromane, norādot, ka ēnu ekonomika rada gan kvalitātes, gan drošības riskus, kā arī apdraud nozares konkurētspēju un attīstību ilgtermiņā.

Jau ziņots, ka no 31. maija līdz 3. jūnjam Rīgā norisināsies viens no nozares gada gaidītākajiem notikumiem – «Būvniecības nedēļa 2016» –, kuras laikā četru dienu garumā būvniecības procesā iesaistītie diskutēs par nozares aktualitātēm.

Līdz ar svinīgo notikumu tiks atklāta Būvniecības nedēļas pirmā diena – Politikas diena. Tās uzdevums ir informēt par mērķiem būvniecības politikā līdz 2020. gadam. 1. jūnijā norisināsies Renovācijas diena, kas būs veltīta ēku renovācijas aktualitātēm, finansējuma pieejamībai un kultūrvēsturisko ēku saglabāšanai. Lai vienotos par nepieciešamo rīcību nozares būvnormatīvu un standartu izstrādē, 2. jūnijā norisināsies Standartizācijas diena. Tās ietvaros eksperti diskutēs par citu valstu pieredzi būvniecības standartizācijas jomā un Eiropas standartiem būvniecībā. Būvniecības nedēļa noslēgsies 3. jūnijā ar izglītībai veltītu dienu, kuru atklās Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) rektors Leonīds Ribickis. Savukārt diskusijā esošie un topošie būvniecības studenti, mācībspēki un būvniecības organizācijas dalīsies pieredzē par būvniecības izglītības kvalitāti Latvijā, kā arī diskutēs par nozares izaicinājumiem un nepieciešamajām izmaiņām, lai sekmētu atbilstošu speciālistu sagatavošanu.

Reģistrēties dalībai «Būvniecības nedēļā 2016», kā arī iepazīties ar katras dienas programmu, iespējams Biroja mājaslapā.

«Būvniecības nedēļu 2016» organizē Birojs sadarbībā ar EM, RTU, Latvijas Ilgtspējīgas būvniecības padomi, Latvijas Būvuzņēmēju partnerību, SIA «Latvijas standarts» un citām būvniecības nevalstiskajām organizācijām.  

Pirmo reizi Būvniecības nedēļa tika organizēta pērn, Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē ietvaros, kas bija pirmais šāda veida notikums Latvijā un ES. Tās laikā dažādu pasākumu ietvaros tika pārrunāti Eiropas Komisijas izstrādātās Stratēģijas būvniecības nozares ilgtspējīgai konkurencei «Būvniecība 2020» īstenošanas aspekti.

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

24. maijs, 2016 plkst. 9:45

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi