ES dalībvalstu pārstāvji vērtēja Latvijas sasniegto robotikas nozarē un vēroja sumo robotu cīņas

11. marts, 2015
.
.
.

Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) šodien, 13. martā uzņēma Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu pārstāvošo ES Padomes Konkurētspējas un izaugsmes darba grupas pārstāvju delegāciju, un informēja to par robotikas nozari un Latvijas panākumiem starptautiskajā līmenī. Papildus tika demonstrētas Latvijā ražotu sumo robotu – Eiropas, ASV un Japānas sacensību godalgoto vietu ieguvēju – cīņas, ko papildināja šovs ar muzikāliem un vizuāliem elementiem.

Galerija

Pasākumsnotika piektdien, 13. martā, RTU Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātes ātrijā, Rīgā, Āzenes iela 18. To vadīja telekanāla TV3 raidījuma «Bez Tabu» vadītājs, Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra vadošais pētnieks Juris Šteinbergs. Darba valoda – angļu.

Vizītē RTU, kas notika saistībā ar Latvijas prezidentūru ES Padomē, nozares padomnieki tikās ar Latvijas robotu būvētājiem, kuri stāstīja par robotikas pamatprincipiem un tās tehnoloģisko risinājumu izmantošanas iespējām komerciālos nolūkos. Mākslīgā intelekta un robotu iespējas var tikt izmantotas, sekmējot ražošanas procesus un padarot tos efektīvākus. Viesi tika informēti ne tikai par šo robotu jaudas apliecinošiem faktiem, bet arī vēstures hronoloģiju no pirmās sumo robotu cīņas Japānā līdz Latvijas pirmajai uzvarai šajā disciplīnā starptautiskās sacensībās.    

Zinātniskorobotu stendā RTU Dizaina fabrikas vadītājs Guntis Kuļikovskis un Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātes Autonomu sistēmu laboratorijas vadītājs asociētais profesors Agris Ņikitenko viesiem demonstrēja astoņu riteņu robotu platformu un informēja gan par tās lietojumu zinātnē, gan komercializācijas potenciālu – produktu, kas būtuizmantojams militāru un civilu uzdevumu izpildē.       

2014. gadā RTU rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis vizītes laikā ASV tikās ar uzņēmuma «iRobot» pārstāvjiem, vienojoties par RTU studentu prakses iespējām uzņēmumā, kā arī ciešāku sadarbību zinātnes un pētniecības jomā. Viņš arī atzīmēja RTU veiksmīgo sadarbību ar SIA «Terra Virtuala» divu projektu īstenošanā, radot jaunus un inovatīvus tehniskos risinājumus robotu darbības uzlabošanai, izstrādājot robotu vadības rīkus un jaunus robotizēto sistēmu risinājumus dažādām tautsaimniecības jomām.

ES Padomes Konkurētspējas un izaugsmes darba grupas sastāvā ietilpst ES dalībvalstu deleģēti nozares padomnieki, kas atbild par ES Konkurētspējas ministru padomes sagatavošanu. Šo nozares padomnieku atbildības jomā ietilpst darbs ar ES līmeņa politikas plānošanas dokumentu un ES normatīvo aktu izstrādes jautājumiem tādās ESun tās dalībvalstu konkurētspējai nozīmīgās jomās kā uzņēmējdarbības vide, rūpniecība un ES vienotais tirgus.

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

11. marts, 2015 plkst. 9:52

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi