Izgudrojumu izstādē «Minox 2014» uzvarējuši RTU pārstāvju izgudrojumi

14. oktobris, 2014
.
.
.

Pieci Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) studentu un pētnieku izgudrojumi izpelnījušies  žūrijas atzinību un apbalvoti piektajā izgudrojumu un inovāciju izstādē «Minox 2014», kas notika 10. un 11. oktobrī RTU. Izstādē apmeklētājiem tika prezentēti 50 augstskolu, institūtu, uzņēmumu pārstāvju un jauniešu izgudrojumi.

Izgudrotāju konkursā pirmo vietu ieguva RTU pētnieku grupas – Gunta Kuļikovska, Agra Ņikitenko, Kārļa Berkolda, Harija Grīnberga, Alekša Lieknas, Mārtiņa Ekmaņa – «Daudzaģentu robotizētā intelektuālā sistēma», kas nodrošina saskaņotu vairāku robotu sadarbību noteiktu uzdevumu veikšanai. Otro vietu izpelnījās RTU Mehānikas institūta vadošā pētnieka Andreja Krasņikova un RTU Būvniecības inženierzinātņu fakultātes vadošā pētnieka Videvuda Ārija Lapsas «Peristaltiskais sūknis», kas paredzēts pastveidīgas vielas sūknēšanai.

Trešajā vietā žūrija ierindoja RTU Transporta un mašīnzinību fakultātes Medicīnas fizikas un inženierijas katedras profesora Alekseja Kataševa un RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes Dizaina tehnoloģiju institūta (MLĶF DTI) pētnieka Aleksandra Oksa izgudrojumu «SenGLOVE & SenSOCK» jeb viedā tekstila zeķes un cimdus, kas apvieno tekstilizstrādājumu ar tajā integrētām elektroniskām ierīcēm. Īpašu žūrijas atzinību izpelnījās individuālā izgudrotāja Linarda Poča «Banketu šķīvis», kas pielāgots banketu un pieņemšanu konceptam un ļauj to apmeklētājiem justies ērtāk.

Savukārt jauno izgudrotāju konkursā, kurā startēja dalībnieki līdz 25 gadu vecumam, pirmo vietu ieguva RTU MLĶF DTI studentes Ingas Zotovas «Daudzfunkcionālā rotaļlieta» maziem bērniem, kas aizstāj vairāk nekā sešas rotaļlietas, otro vietu – RTU MLĶF DTI studentes Ilzes Gūtmanes «Mājas darba vieta», kas sastāv no salokāma rakstāmgalda un grāmatu plaukta un ir piemērota darbam mājas apstākļos. Savukārt trešo vietu – Rīgas 93. vidusskolas skolnieka Alekša Teļnova izgudrotais «Pilnpiedziņas motocikls», kas īpaši paredzēts ceļiem ar sliktu segumu vai arī bez tā.

Pirmo trīs vietu laureāti abās kategorijās ieguva oriģinālās «Minox» fotokameras kopijas, savukārt visiem jauno izgudrotāju konkursa dalībniekiem bija iespēja bez maksas apmeklēt «AHHAA» zinātnes centru Tartu, Igaunijā.

Izstāde ir galvenais Latvijas Izgudrotāju dienas pasākums, ko organizē biedrība «CONNECT Latvija» un Latvijas Izgudrotāju biedrība (LIB). Izgudrotāju diena Latvijā tiek atzīmēta 6. oktobrī. Šī diena Latvijas vēsturē ir ievērojama ar to, ka 1936. gada 6. oktobrī Latvijas izcilais izgudrotājs Valters Caps noslēdza līgumu ar Valsts elektrotehnisko fabriku (VEF) par miniatūrās spiegu fotokameras «Minox» komercializāciju.

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

14. oktobris, 2014 plkst. 16:38

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi