Izstādē «Telefoni jūgendstila laikmetā» būs apskatāma bijušā RTU mācībspēka telefonu kolekcija

23. februāris, 2016
.
.
.

Izstādē «Telefoni jūgendstila laikmetā» būs aplūkojama daļa no Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) bijušā mācībspēka Valda Hofmarka unikālās telefonu privātkolekcijas, kas veidota 35 gadu laikā. Ekspozīcijā eksponēti galda telefona aparāti, kas lietoti Latvijas teritorijā, galvenokārt Rīgā, laika posmā no 1882. gada līdz Pirmā pasaules kara beigām.

Izstāde tiks atklāta 24. februārī plkst. 18 muzejā «Rīgas Jūgendstila centrs», Alberta ielā 12 un tajā ar uzrunu uzstāsies RTU  Elektronikas un telekomunikāciju fakultātes dekāns profesors Jurģis Poriņš. Izstāde būs aplūkojama līdz 24. aprīlim.

Jūgendstila perioda sabiedrības, pasaules uzskatu un mākslas attīstība ir nesaraujami saistīta ar zinātniskajiem atklājumiem un tehnoloģiju attīstību, kuras nozīmīga daļa ir arī telefonu vēsture. Izstādē tiks eksponēti vairāki vācu uzņēmumu «Siemens&Halske» un «Mix&Genest», kā arī zviedru uzņēmuma «L.M.Ericsson» telefonu aparāti, kādi lietoti privātos telefonu tīklos vai arī izmantoti kā mājas telefoni.

Izstādes apmeklētāji varēs iegūt informāciju arī par Rīgas telefonu tīkla izveides vēsturi un Rīgas telefonu biedrības darbību. Tiks izstādīti arī vairāki telefonijas nozares izstrādājumu katalogi un tehniskā literatūra. Telefonu izstāde saistīta arī ar muzeja nama vēsturi – ir zināms, ka Konstantīna Pēkšēna dzīvoklī, kurā šobrīd atrodas muzejs, ir bijis telefons. Arhitekta telefona numurs bija 1366. Tajā laikā telefona sakarus Rīgā nodrošināja Rīgas Telefonu biedrība.

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

23. februāris, 2016 plkst. 15:03

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi