Jaunie pētnieki RTU izstrādā risinājumus zaļo tehnoloģiju jomā

22. augusts, 2016
.
.
.

No 15. līdz 19. augustam Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) notika starptautiskā produktu izstrādes vasaras skola, kuras laikā jaunie pētnieki radīja jaunus risinājumus nozīmīgām vides problēmām un inženiertehniskajiem izaicinājumiem zaļo tehnoloģiju jomā. Vairāki no šiem risinājumiem tiks attīstīti tālāk, sadarbojoties ar uzņēmējiem un zinātniekiem.

Vasaras skolas laikā jaunie pētnieki risināja piecus dažādus izaicinājumus: bioreaktora izmantošanu industriālajās siltumnīcās, bērnu izglītošanu par zaļo enerģiju, dažādiem lietotājiem piemērotas plūdu prognozēšanas platformas izveidi, sabiedrības iesaisti smaku piesārņojuma noteikšanā un urbāno dārzu izveidi uz ūdens. Šos izaicinājumus RTU zinātnieki izstrādāja sadarbībā ar Sarkandaugavas attīstības biedrību un zinātnes centru «ZINOO».

Bērniemtika radīts stends «Vai tu vari uzvarēt sauli?», kur sacensību veidā 7 –11 gadus veci bērni varēs iegūt zināšanas par saules enerģiju. Vasaras skolas laikā tika izveidots sākotnējais stenda prototips, kas tiks pilnveidots sadarbībā ar zinātnes centru «ZINOO».

Vasaras skolā izveidotais peldošo dārzu projekta prototips apskatāms Zunda kanālā pie Zunda dārza. Peldošo dārzu platformas ir tikai šī projekta redzamā daļa,jo zem ūdens atrodas konstrukcija, kas palīdz attīrīt piesārņoto upes ūdeni. Ar šo risinājumu aizsākas videi draudzīgu peldošo pilsētas dārzu konstrukciju izstrāde, kas tiks tālāk attīstīta, sadarbojoties ar RTU pētniekiem.

Gan plūdu prognozēšanai, gan smaku piesārņojuma noteikšanai vasaras skolas dalībnieki koncentrējās uz informācijas tehnoloģiju risinājumu izstrādi. Komanda, kas darbojās pie plūdu prognozēšanas platformas izveides, nāca klajā ar ievērojami daudzpusīgāku risinājumu, kas ļautu iedzīvotājiem ziņot par dažādām dabas stihijām – sniegu, lietu, plūdiem, ugunsgrēkiem u.tml., izmantojotvienkāršu aplikāciju. Bet komanda, kas strādāja pie sabiedrības iesaistes smaku piesārņojuma noteikšanā Sarkandaugavā, piedāvāja veselu rīku komplektu – mājas lapu, aplikāciju, dienasgrāmatu, kas ļautu dažādām sabiedrības grupām ziņot par nevēlamām smakām savā apkaimē.

Jauniepētnieki, kas veidoja bioreaktoru industriālajām siltumnīcām, sagatavoja uzlabotu prototipa ideju, ko komanda tālāk attīstīs sadarbībāar RTU Cēsu filiāles zinātniekiem, kuri pie šīs idejas strādā jau vairāk nekā pusotru gadu.

Vasaras skolu organizēja RTU Doktorantūras skola sadarbībā ar RTU Dizaina fabriku (RTU Design Factory), un tajā piedalījās 25 maģistranti un doktoranti no 7 dažādām Eiropas universitātēm. Jaunie pētnieki strādāja starpdisciplinārās komandās, apmainoties ar idejām, pilnveidojot savas zināšanas lektoru unmentoru vadībā, kā arī radot prototipus.

Vasaras skolas noslēgumā RTU zinātņu prorektors profesors Tālis Juhna aicināja visus dalībniekus turpināt iesākto darbu, izmantojot Zaļo tehnoloģiju inkubatora piedāvātās Pirmsinkubācijas atbalsta fonda iespējas vai arī Eiropas Savienības klimata inovāciju iniciatīvas «Climate-KIC» atbalstu.

Fotogrāfijas

Vasaras skolas mājas lapa

RTU Komunikācijas un mārketinga departaments

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

22. augusts, 2016 plkst. 14:38

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi