Latvijas mašīnbūvniecības izglītībai un zinātnei – 150. jubileja

8. oktobris, 2014
.
.
.

Sestdien, 18. oktobrī, Rīgas Tehniskās universitātes Transporta un mašīnzinību fakultāte (RTU TMF) atzīmēs 150 gadu jubileju. Fakultātes darbības sākums 1864. gadā uzskatāms arī par Latvijas mašīnbūvniecības zinātnes pirmsākumiem, piedāvājot augstākās izglītības un zinātniskās darbības iespējas tieši Rīgā.

Fakultātes vadība aicina tās esošos un  bijušos darbiniekus,  kā arī absolventus uz svinīgo sarīkojumu un absolventu salidojumu, kas notiks sestdien, 18. oktobrī, plkst. 17Rīgas Latviešu biedrības namā (Rīgā, Merķeļa ielā 13). RTU TMF 150 gadujubilejai veltīto pasākumu programma ietver arī zinātnisko konferenci, kas notiks no 16. līdz 18. oktobrim, savukārt 16. oktobrī plkst. 13 notiks fakultātes domes svinīgā sēde.

RTU TMF ir viena no deviņām universitātes fakultātēm, tā ir 1864. gadā dibinātās Rīgas Politehniskās augstskolas (RPA) Mašīnbūves nodaļas mantiniece, vēsturiski vairākkārt mainījusi nosaukumu. Iepriekš – Mehānikas un mašīnbūves fakultāte, kā arī atdalītā un vēlāk atkal pievienotā Aparātu būves un automatizācijas fakultāte.

Fakultātes zinātnieku un mācībspēku pieredze tiek izmantota jaunu programmu īstenošanā un zinātniskās pētniecības darbu izpildē. RTU TMF studē ap 1300 studentu, strādā 130 akadēmiskā personāla un 50 palīgpersonāla darbinieku, tajā skaitā vairāk nekā 30 profesoru, kuri vada institūtus, katedras un zinātniskās laboratorijas.

RTU TMF realizētajās dažāda līmeņa un veida studiju programmās šobrīd studē 155 ārzemju studenti. Tas norāda, ka fakultāte veiksmīgi  izpilda vienu no svarīgākajiem universitātes stratēģiskajiem uzdevumiem, realizējot Latvijas inženiertehniskās augstākās izglītības eksportu. Tā rezultātā iegūst ne tikai RTU, bet arī Latvijas tautsaimniecība, tiek stiprinātas starpvalstu attiecības, kā arī notiek dažādu kultūru saskarsme.

Vienlaikus ar TMF savu 152. jubileju svin arī RTU, kas dibināta 1862. gada 14. oktobrī. RTU, tolaik saukta par Rīgas Politehnisko augstskolu, bet vēlāk pārdēvēta par RPI, ir pirmā augstākās izglītības mācību iestāde tagadējās Latvijas teritorijā un senākā tehniskā universitāte Baltijā.

Mūsdienās RTU studē aptuveni 15 000 studentu, universitātes sastāvā ietilpst 33 zinātniskie institūti un 30 daudznozaru pētniecības laboratorijas, kā arī deviņas fakultātes, kopā piedāvājot 134 starptautiski atzītas studiju programmas.

Informācija par jubilejas pasākumiem un pieteikšanās salidojumam pieejama RTU TMF, Rīgā, Ezermalas ielā 6k, 228. telpā. Tālr. 67089711, e-pasts vai RTU Kultūras centrā, Rīgā, Kaļķu ielā 1, 216. telpā. Tālr. 67089477.

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

8. oktobris, 2014 plkst. 14:43

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi