Ministru prezidents Kučinskis viesosies RTU studentu pilsētiņā Ķīpsalā

11. jūlijs, 2016
.
.
.

Ministru prezidents Māris Kučinskis otrdien, 12. jūlijā, plkst. 16 viesosies Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) studentu pilsētiņā Ķīpsalā, kur iepazīsies ar RTU fakultātēm, zinātniskajām un studentu laboratorijām, kā arī kopā ar RTU vadību diskutēs par RTU attīstības jautājumiem.

«RTU kā vadošā Latvijas zinātniskā institūcija un lielākā universitāte ir pagodināta par Ministru prezidenta Māra Kučinska vizīti RTU studentu pilsētiņā Ķīpsalā. Vizītes laikā premjerministrs tiks iepazīstināts ar jaunuzbūvētajām fakultātēm, bibliotēku un  Laboratoriju māju, kā arī apmeklēs vairākas Pasaules līmeņa zinātniski pētnieciskās laboratorijas. Ministru prezidentu iepazīstināsim arī ar RTU attīstības plāniem, īpašu uzsvaru liekot uz ilgtspējīgu valorizāciju jeb sadarbību ar tautsaimniecību jaunu tehnoloģiju izstrādē un inovāciju veicināšanā,» saka RTU rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis. 

Valdības vadītājs ir izrādījis interesi par RTU ieguldījumu Latvijas tautsaimniecības attīstībā, gan sagatavojot jaunos inženierzinātņu un augsto tehnoloģiju speciālistus, gan arī veicot zinātnisko darbību un radot inovatīvus inženierzinātņu produktus. Inženierzinātņu speciālistu trūkums Latvijā patlaban ir ļoti aktuāls — Ekonomikas ministrijas šā gada jūnijā publiskotās darba tirgus prognozes liecina, ka tuvākajos gados Latvijā vislielākais pieprasījums būs tieši pēc inženierzinātņu un augsto tehnoloģiju speciālistiem, tāpēc ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens topošos studentus ir aicinājis atbildīgi izvēlēties nākotnes profesiju un studēt inženierzinātnes un dabaszinātnes, lai vēlāk vieglāk būtu atrast darbu.

M. Kučinskis, viesojoties RTU studentu pilsētiņā, apskatīs RTU fakultātes, Dizaina fabriku, Laboratoriju māju, Ūdens inženierijas un tehnoloģijas laboratoriju, «Latvenergo» studentu laboratoriju un Zinātnisko bibliotēku. Pēc fakultāšu un laboratoriju apskates Ministru prezidents kopā ar RTU vadību pārrunās RTU infrastruktūras attīstības plānus, RTU ieguldījumu tautsaimniecības attīstībā un sadarbību ar industriju.

RTU teritoriālais komplekss Ķīpsalā ir Latvijā pirmā studentu pilsētiņa, kuras celtniecība sākās jau 1965. gadā, taču finanšu trūkuma dēļ tika pārtraukta pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados, kad Latvija atguva savu valstisko neatkarību. Fakultāšu renovāciju un jaunu ēku būvniecību RTU atsāka pirms sešiem gadiem, pateicoties Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) un Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta (KPFI) finansējumam, kā arī pašas RTU līdzekļiem. Plānošanas perioda pirmajā posmā RTU studentu pilsētiņā ir no jauna uzcelta Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātes ēka, Laboratoriju māja un RTU Zinātniskās bibliotēkas jaunā ēka, kā arī renovēta Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultāte, Elektronikas un telekomunikāciju fakultāte, Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultāte, Studentu dienesta viesnīcas un RTU peldbaseins.

Jaunajā plānošanas periodā paredzēts renovēt modernizēt Inženierzinātņu un viedo tehnoloģiju centru, veidojot jaunas pētniecības vienības datorzinātņu, mašīnbūves un viedo tehnoloģiju jomās, kā arī  renovēt Būvniecības inženierzinātņu fakultāti, uzbūvēt Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultāti un uz Ķīpsalu pārcelt Mašīnzinību, transporta un aeronautikas fakultāti, kuras pārvietošana jau daļēji ir sākusies. Pēc būvniecības pabeigšanas RTU studentu pilsētiņa kļūs par Baltijas reģionā modernāko inženierzinātņu studiju centru, kur koncentrētas RTU fakultātes, Laboratoriju māja, Zinātniskā bibliotēka un administratīvās ēkas.

RTU Komunikācijas un mārketinga departaments

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

11. jūlijs, 2016 plkst. 16:54

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi