Pasaules kultūras padomes balvu Rīgā pasniegs diviem izciliem zinātniekiem

6. jūnijs, 2016
.
.
.

Pasaules kultūras padomes balvu pasniegšanas ceremonijā, kuru šogad organizē Rīgas Tehniskā universitāte (RTU), balvas par fundamentālu ieguldījumu cilvēces attīstībā saņems pasaulslavenais elementārdaļiņu fiziķis, stīgu teorijas pētnieks Edvards Vitens (Edward Witten) un dizaina fabrikas koncepta radītājs Kalevs Edvards Ekmans (Kalevi Edvard Ekman). Abi zinātnieki, saņemot balvas, šā gada oktobrī Rīgā lasīs publiskas vieslekcijas.

Balvu pasniegšanas ceremonija notiks  RTU 154. jubilejas svinību laikā 14. oktobrī Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē. Par balvas ieguvējiem lemj Pasaules kultūras padomes Starpdisciplinārā komiteja, kurā šogad kā vienīgais no Latvijas ievēlēts RTU rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis.

Profesors E. Vitens saņems Alberta Einšteina pasaules balvu zinātnē. Viņš veicis fundamentālus pētījumus, kas ietekmē mūsu izpratni par fizikālo mijiedarbību. Šis izcilais darbs ir paveikts, apvienojot matemātikas un fizikas zināšanas, un ir atvēris jaunu izpētes lauku, kaspārsniedz disciplinārās robežas.

Savukārt profesors K. E. Ekmans saņems Hosē Vaskonselosa pasaules balvu izglītībā. Viņš ir Ālto Universitātes Dizaina fabrikas dibinātājs Somijā, kā arī globālā dizaina fabriku tīkla dibinātājs un virzītājspēks. Tīklā patlaban iesaistījušās desmit dizaina fabrikas piecos kontinentos. Pēc Ālto Universitātes Dizaina fabrikas parauga izveidota arī RTU Dizaina fabrika. Balva profesoram būs pateicība par dizaina fabrikas kā mācību metodes popularizēšanu, kas iedvesmo simtiem augstskolu mācībspēku un tūkstošiem studentu visā pasaulē mainīt augstākās izglītības konceptu, veicinot studentu iesaisti studiju procesā, starpdisciplinaritāti un biznesa ideju attīstību.

Īpašas padomes balvas ceremonijā saņems arī deviņi RTU zinātnes un kopējās izaugsmes veicinātāji – zinātņu prorektors profesors Tālis Juhna, profesori Elīna Gaile-Sarkane, Jānis Grundspeņķis, Oskars Krievs,Māris Turks, Jānis Krastiņš, Igors Tipāns, vadošais pētnieks Kaspars Kalniņš un Dizaina fabrikas vadītājs Guntis Kuļikovskis.

Padome balvas par cilvēcei nozīmīgiem sasniegumiem kultūrā, izglītībā unzinātnē piešķir kopš 1984. gada. Katru gadu par ceremonijas norises vietu tiek izraudzīta kādas valsts universitāte vai cita akadēmiskā institūcija. Iepriekš balvu pasniegšana notikusi Masačūsetsas Tehnoloģiju institūtā, Šveices Federālajā tehnoloģiju institūtā Cīrihē, Austrālijas Nacionālajā universitātē, Oksfordas Universitātē, PrinstonasUniversitātē un citur.

Pasaules kultūras padome, kas dibināta 1981. gadā Meksikā, ir starptautiska organizācija, kuras mērķis ir veicināt kultūras un nemateriālo vērtību, kā arī filantropijas nozīmību. Padomē darbojas daudzi pasaulē izcili zinātnieki, mākslinieki un kultūras darbinieki, viņu vidū ir vairāki Nobela prēmijas laureāti. Balvu ieguvuši tādi izcili zinātnieki kā Nobela prēmijas laureāti ķīmijā Frank Sherwood Rowland (1995), Ahmed Zewail (1999), Ada E. Yonath (2009), kā arī Nobela prēmijas laureāts medicīnā Sir Paul Nurse (2001). Pasākuma oficiālā mājaslapa: wcc2016.rtu.lv.

RTU Komunikācijas un mārketinga departaments

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

6. jūnijs, 2016 plkst. 11:00

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi