RTU absolventi kļuvuši par Latvijas augstskolu datorikas maģistra darbu konkursa laureātiem

2. oktobris, 2014
.
.
.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) absolventu Aleksandras Petrakovas un Harija Grīnberga maģistra darbi atzīti par labākajiem Latvijas augstskolu datorikas (informātikas) bakalaura un maģistra darbu konkursā.

RTU Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātes (DITF) absolvente Aleksandra Petrakova ieguvusi pirmo vietu maģistra darbu kategorijā par darbu «Uz mašīnapmācības metodēm balstīta heterogēnu modeļu ansambļa izveide», savukārt DITF doktorants Harijs Grīnbergs ieguvis trešo vietu par darbu «3D punktu mākoņa apstrāde objektu izsekošanai telpā». Abi darbi augsto žūrijas atzinību un ievērību izpelnījušies, jo viņi darbos teorētiskajām idejām atraduši reālu pielietojumu.

A. Petrakovas darbā skaidrots, kā izmantot informācijas tehnoloģijas kā palīgrīkus citās nozarēs, piemēram, medicīnā – vēža slimības diagnostikā. «Uzvara man ir devusi papildu motivāciju sasniegt savus mērķus. Turklāt, piedaloties konkursā, esmu ieguvusi ne vien savas universitātes, bet arī Latvijas uzņēmumu novērtējumu un atzinību par studiju laikā iegūto zināšanu pielietošanu praksē,» saka A. Petrakova.

Savukārt H. Grīnbergs maģistra darbā izstrādājis prototipu objektu izsekošanai 3D telpā. Šāda sistēma dod iespēju izsekot jebkuru objektu. To var pielietot daudzās nozarēs, piemēram, sportā. Ar sistēmas palīdzību ir iespējams fiksēt sportistu veiktās darbības spēles laikā, izstrādāt labākas treniņu metodes, tā palīdzot sportistiem sasniegt augstākus rezultātus. «Esmu priecīgs par maģistra darba augsto novērtējumu. Turklāt dalība konkursā man devusi iespēju dibināt kontaktus ar diviem lielākajiem Latvijas informācijas tehnoloģiju uzņēmumiem «Exigen Services Latvia» un «Accenture Latvia»,» skaidro H. Grīnbergs.

Konkursa laureāti saņēma stipendijas par kopējo summu 7600 EUR. Labākā maģistra darba autors ieguva vienreizēju stipendiju 1000 EUR apmērā, trešās vietas ieguvējs maģistra darbu kategorijā saņēma 750 EUR.

Konkursam šogad tika iesūtīti 15 bakalaura un 12 maģistra darbi no septiņām Latvijas augstskolām: RTU, Latvijas Universitātes (LU), Latvijas Lauksaimniecības universitātes, Vidzemes Augstskolas, Baltijas Starptautiskās akadēmijas, Daugavpils Universitātes un Liepājas Universitātes.

Konkursā piedalīties tika aicināta ikviena Latvijā akreditēta augstākās izglītības institūcija, kas pēc saviem ieskatiem varēja iesniegt augstskolā izstrādātos vienu, divus vai trīs labākos bakalaura un/vai vienu, divus vai trīs labākos maģistra darbus. Tiem bija jābūt izstrādātiem 2013./2014. akadēmiskajā gadā.

Konkurss norisinājās divās kārtās: pirmajā kārtā augstskolas veica iekšēju izvērtēšanu un atlasīja no vienu līdz trīs labākajiem bakalaura un/vai no viena līdz trīs labākajiem maģistra darbiem un iesūtīja tos konkursam. Otrajā kārtā visus iesūtītos darbus izvērtēja konkursa komisija, kuras sastāvā bija «Exigen Services Latvia» un «Accenture Latvia» pārstāvji.

Konkursu rīko LU Fonds sadarbībā ar uzņēmumiem «Exigen Services Latvia» un «Accenture Latvia». Laureātu paziņošana un apbalvošana notika otrdien, 30. septembrī, LU Vēstures muzeja zālē.

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

2. oktobris, 2014 plkst. 16:53

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi