RTU aicina apmeklēt izgudrojumu un inovāciju izstādi «Minox 2014»

7. oktobris, 2014
.
.
.

Iepazīstinot plašāku sabiedrību ar Latvijas zinātnieku jaunākajiem izgudrojumiem, šā gada 10. un 11. oktobrī Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU), Rīgā, Kaļķu ielā 1, RTU Lielajā aulā, notiks piektā izgudrojumu un inovāciju izstāde «Minox 2014». Tajā apmeklētājiem tiks prezentēti 50 augstskolu, institūtu, uzņēmumu pārstāvju un jauniešu izgudrojumi.

Šogad apmeklētāji izstādē varēs aplūkot ultraskaņas kaulu skeneri, «BikeStand»velosipēda novietni, ierīci ārējās vides radīto struktūrtrokšņu absorbcijai, saliekamas kartona mēbeles, abažūrus un foto rāmjus, kā arīcitas ierīces un modeļus.

«Izstāde sniedz unikālu iespēju izgudrotājiem popularizēt savu izgudrojumu un rast iespējas to komercializēt, bet tās apmeklētājiem – klātienē tikties ar izgudrojumu autoriem, kā arī piedalīties citās radošās aktivitātēs, kas nākotnē var iedvesmot inovāciju vai izgudrojumuradīšanai,» saka izstādes organizators Elmārs Baltiņš. Viņš uzsver, ka izstādē īpaši gaidīti būs skolēni un jaunieši. Dalībai izstādes kontaktbiržā tiek aicināti pieteikties arī uzņēmēji, kuri ar izgudrotājiem vēlas veidot biznesa kontaktus.

Izstādes dalībnieki piedalīsies izgudrotāju konkursā, bet dalībnieki vecumā līdz 25 gadiem – jauno izgudrotāju konkursā. Pirmo trīs vietu laureāti abās kategorijās iegūs oriģinālās «Minox» fotokameras kopijas, savukārt visiem jauno izgudrotāju konkursa dalībniekiem būs iespēja bez maksas apmeklēt «AHHAA» zinātnes centru (Tartu, Igaunijā).

Izstādes laikā darbosies arī Latvijas Republikas Patentu valdes un Eiropas Savienības pētniecības un inovāciju programmas «Horizonts 2020» informatīvie stendi, kuros ikviens interesents varēs uzzināt par patentupieteikšanas kārtību, kā arī izgudrojuma realizēšanas un komercializēšanas iespējām. Savukārt izstādes dalībniekiem būs iespēja tikties ar Kembridžas Universitātes profesoru un ekspertu izgudrojumu komercializācijas jomā Alanu Barelu (Alan Barrell).

Paralēli izstādei interesenti varēs apmeklēt arī Leonardo da Vinči izgudrojumu modeļu izstādi, kas atrodas RTU telpās, kā arī izmēģināt datora tehnoloģiju uzņēmuma «Microsoft» kustību kontrolieri «Kinect» un piedalīties dažādās aktivitātēs – koka auto būvniecībā, robotikas darbnīcā, skaņu režijas un mūzikas producēšanas skolas «Sound School»radošajā darbnīcā. Savukārt iepriekš reģistrētie interesenti varēs iemēģināt roku Stirlinga dzinēju komplektēšanā vai saules mašīnu būvniecībā un ar izveidotajiem modeļiem piedalīties sacensībās.

Izstāde ir galvenais Latvijas Izgudrotāju dienas pasākums, ko organizē biedrība «CONNECT Latvija»un Latvijas Izgudrotāju biedrība (LIB). Izgudrotāju diena Latvijā tiek atzīmēta 6. oktobrī. Šī diena Latvijas vēsturē ir ievērojama ar to, ka 1936. gada 6. oktobrī Latvijas izcilais izgudrotājs Valters Caps noslēdza līgumu ar Valsts elektrotehnisko fabriku (VEF) par miniatūrās spiegu fotokameras «Minox» komercializāciju.

Papildu informācija pa tālr. 26220240, rakstot uz e-pastu vai mājaslapā www.izgudrotaju-diena.lv.

RTU Komunikācijas nodaļa

 
Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

7. oktobris, 2014 plkst. 13:15

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi