RTU atbalsta jauno augstākās izglītības finansēšanas modeli

9. jūnijs, 2015
.
.
.

Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) atbalsta Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavoto un otrdien, 9. jūnijā, valdībā izskatāmo ziņojumu par jauna augstākās izglītības finansēšanas modeļa ieviešanu Latvijā, jo tas nodrošinātu papildu finansējuma piešķiršanu tieši inženierzinātņu jomai un dotu iespēju augstskolām nodrošināt augsta līmeņa speciālistu sagatavošanu darba tirgum.

Ekonomikas ministrijas (EM) jaunākās darba tirgus vidēja un ilgtermiņa prognozes liecina, ka līdz 2020. gadam Latvijas darba tirgū varētu trūktaptuveni 20 000 inženierzinātņu, informācijas un komunikāciju tehnoloģiju un dabaszinātņu speciālistu. RTU jau vairākkārt publiskajā telpā ir aktualizējusi inženierzinātņu speciālistu trūkumu darba tirgū, aicinot jauniešus apgūt inženierzinātnes, tādējādi nodrošinot sev veiksmīgu karjeru un labi atalgotu darbu nākotnē.

RTU uzskata, ka atbilstoši jaunā augstākās izglītības finansēšanas modeļa izstrādātājas Pasaules Bankas norādēm inženierzinātnes, tehnoloģijas, zinātne un matemātika ir jānosaka kā prioritāte valsts finansējuma piešķiršanā un jauno speciālistu sagatavošanā, kā arī jāveicina zinātnes integrācija augstākajā izglītībā. Tāpēc nepieciešams pēc iespējas ātrāk Ministru kabinetā apstiprināt IZM sagatavoto konceptuālo ziņojumu «Jauna augstākās izglītības finansēšanas modeļa ieviešana Latvijā», jo tas palīdzēs īstenot ilgi plānotās strukturālās reformas augstākās izglītības finansēšanā un stiprinās inženierzinātņu jomu, kurā tuvākajos gados gaidāms milzīgs darba spēka pieprasījums.

Valsts eksaktās zinātnes jau ir izvirzījusi par prioritāti, RTU piešķirot vislielāko budžeta vietu skaitu salīdzinājumā ar citām augstskolām. 2015./2016. studiju gadā RTU, kas jau trīs gadus ir darba devēju ieteiktākā augstskola, reflektantiem pamatstudiju programmās piedāvās 2326 budžeta vietas.

Pēdējos gados vērojama arī tendence, ka jaunieši aizvien nopietnāk apgūst eksaktās zinātnes. Piemēram, šogad aptuveni par 200 palielinājiesto jauniešu skaits, kas kārto centralizēto eksāmenu fizikā, bet aptuveni par 100 – ķīmijas centralizētā eksāmena kārtotāju. Tas liecina,ka jaunieši, domājot par profesijas izvēli, arvien nopietnāk seko darbatirgus prognozēm un izvēlas eksaktās zinātnes – perspektīvas un tautsaimniecības attīstībai nepieciešamas studiju programmas, kuras vajadzētu atbalstīt un stiprināt, akceptējot iecerēto augstākās izglītības finansējuma modeli.

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

9. jūnijs, 2015 plkst. 10:04

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi