RTU atklāj Akadēmisko datu pārraides tīklu

24. septembris, 2015
.
.
.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) telpās Studentu pilsētiņā Ķīpsalā ceturtdien, 24. septembrī, atklāts Akadēmiskais datu pārraides tīkls. Tas Latvijas zinātniekiem ļaus veikt ātru lielu akadēmisko datu apmaiņu starp universitātēm un zinātniskajām institūcijām, paverot iespējas piedalīties starptautiskos pētniecības projektos, un īstenot industrijai nepieciešamos pasūtījumus «lielo datu» jomā.

Atklāšanas pasākumā piedalījās RTU rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis, izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile, SIA «Fima» valdes priekšsēdētājs  Jānis Vilmanis, SIA «Lattelecom» valdes loceklis Uldis Tatarčuks un citas projektā iesaistītās amatpersonas.«Šis ir veiksmīgs Izglītības un zinātnes ministrijas veidots un īstenots Latvijas zinātnes un augstākās izglītības sabiedrībai nozīmīgs projekts. RTU to izmantos savas zinātniskās darbības atbalstam – mēs izvietosim gan projektā iegādātās, gan RTU rīcībā esošās zinātnes iekārtas un programmatūru, tajā skaitā augstas veiktspējas skaitļošanas resursus un zinātnisko programmatūru. Tas pavērs plašākas iespējas sadarbībai ar citiem pasaules zinātniskajiem centriem un industriju,» norāda RTU zinātņu prorektors profesors Tālis Juhna.

Tīkls nodrošinās iespēju pētniekiem visā Latvijā, izmantojot ātrdarbīgu internetu, attālināti izmantot virtuālo laboratoriju iespējas, unikālu un dārgu aprīkojumu, digitālās bibliotēkas un zinātniskās literatūras datu bāzes, apstrādāt, uzglabāt un pārraidīt liela apjoma datus. Tas savienos pētniecības centrus Rīgā, Daugavpilī, Rēzeknē, Salaspilī, Valmierā, Jelgavā, Liepājā un Ventspilī, apvienojot vairāk nekā 20 augstskolu un institūtu IT resursus vienuviet, un pētniekiem visā Latvijā ļaus piekļūt starptautiskajiem akadēmiskajiem datu pārraides tīkliem.

Nozīmīgākie darbi Akadēmiskā tīkla izveidē tika veikti sadarbībā ar SIA «Lattelecom» un SIA «Fima». Sadarbībā ar «Lattelecom» izveidots akadēmiskais datu pārraides tīkls, iegādātas projekta partneru campus datu pārraides iekārtas, kā arī nodrošināts ātrdarbīgs internets, kas tagad būs pieejams visiem akadēmiskajam tīklam pieslēgtajiem pētniecības centriem un citiem sadarbības partneriem. Savukārt sadarbībā ar SIA «Fima» izveidots Ķīpsalā bāzēts akadēmiskā tīkla koplietošanas datu centrs, kura lietotāji tajā varēs izvietot savas skaitļošanas iekārtas un izmantot citus datu centra resursus.

Akadēmiskais tīkls izveidots, īstenojot Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) projektu «Vienota nacionālas nozīmes Latvijas akadēmiskā pamattīkla izveide zinātniskās darbības nodrošināšanai». Projekta kopējās izmaksas ir 15 102 878 EUR, kur finansējumu 14 960 591 EUR apmērā ir piešķīris ERAF.

Pasākuma fotogalerija

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

24. septembris, 2015 plkst. 14:48

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi