RTU atver Latvijas aviācijas vēsturei veltītas grāmatas

15. maijs, 2015
.
.
.

Rīgas Tehniskās universitātes Zinātniskajā bibliotēkā (RTU ZB) 14. maijā notika atvēršanas svētki divām Latvijas aviācijas vēsturei veltītajām grāmatām, kuru autors ir aviācijas vēsturnieks, aviokompānijas «AirBaltic» bijušais komercdirektors un viceprezidents Ginters Zolingers (Günther Sollinger). 

Grāmatu atvēršanas pasākumā piedalījās G. Zolingers, RTU rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis un citi RTU pārstāvji, kā arī grāmatas recenzents, Latvijas Zinātņu akadēmijas korespondētājloceklis profesors Igors Kabaškins.

Grāmatā «Aviācijas transports PSRS un bijušajā Padomju Savienības teritorijā. 1923–1995» («Air Transport in the USSR and FSU») autors izpētījis gan gaisa transporta problēmas, gan tā attīstību, likumdošanu, maršrutus un pārvadājumu skaitu. Savukārt grāmata «Aviācijas transports Latvijas PSR un neatkarīgajā Latvijā. 1944–2000» («Air Transport in the Latvian SSR and Independent Latvia, 1944–2000») sniedz ieskatu  Latvijas gaisa transporta sistēmas izveidē, Latvijas PSR gaisa transporta attīstībā, kā arī iezīmē pakāpenisku Latvijas gaisa transporta sistēmas izveidi un tirgus iekarošanu  atjaunotajā Latvijā. Abas grāmatas sarakstītas angļu valodā un ir vērtīgs avots jebkuram, kurš vēlas sīkāk iepazīties ar aviācijas vēsturi bijušajā PSRS teritorijā un Latvijā.

L. Ribickis pasākumā pauda pateicību G. Zolingeram par ieguldījumu Latvijas aviācijas vēstures pētniecībā, jo arī RTU ir nozīmīga loma aviācijas speciālistu — avioinženieru —  sagatavošanā un kopējā aviācijas nozares attīstībā Latvijā. «Uzskatu, ka šīs grāmatas ir ļoti labs studiju līdzeklis, kurš noderēs ikvienam tehnisko zinātņu studentam, bet it īpaši vērtīgs avots savas studiju jomas pētniecībā būs tieši aviācijas studentiem. Ceru, ka šo grāmatu izdošana ir pagrieziena punkts turpmākai RTU un autora sadarbībai citu grāmatu un pētījumu tapšanā,» pauda L. Ribickis.

Savukārt grāmatu autors pateicās RTU, īpaši — RTU ZB un Aeronautikas institūta — darbiniekiem kā arī citām ar aviācijas jomu saistītajām personām par sniegto atbalstu grāmatu tapšanas procesā. Īpašu paldies viņš teica RTU asociētajai profesorei Alīdai Zigmundei, kura ir abu grāmatu zinātniskā redaktore. Uz grāmatas atvēršanas svētkiem bija ieradušies bijušie Satiksmes ministrijas Civilās aviācijas aģentūras (CAA, kādreizējā Civilās aviācijas departamenta) direktori Oļegs Korše, Austris Zobens un Arnis Muižnieks, kuriem ir būtiska loma atjaunotās Latvijas aviācijas gaisa transporta sistēmas izveidē 20. gadsimta 90. gados, kā arī pašreizējais CAA direktors Māris Gorodcovs. Arī viņiem autors izteica pateicību par sadarbību grāmatas tapšanā.

G. Zolingers vairākkārt ar referātiem ir piedalījies RTU starptautiskajās zinātniskajās konferencēs un ir sarakstījis 11 aviācijas vēsturei veltītas grāmatas, tostarp par vienu no izcilākajiem RTU (toreizējā Rīgas Politehniskā institūta) studentiem Vilehādu Henriku Forsmanu, vācu bumbvedēju konstruktoru Pirmā pasaules kara laikā, kā arī vairākas grāmatas par Zviedrijas civilo aviāciju un polārās aviācijas pirmsākumiem, tostarp zviedru zinātnieku Salomonu Ogistu Andrē, kurš 1897. gadā kopā ar biedriem ūdeņraža balonā devās pirmajā arktiskajā ekspedīcijā. Vēsturnieka grāmatas ir interesantas ar bagāto faktu klāstu, kas papildināts ar retām dokumentālām fotogrāfijām no dažādiem arhīviem.

RTU Komunikācijas nodaļaa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

15. maijs, 2015 plkst. 15:11

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi