RTU Čīles dienās aicina iepazīt šīs valsts kultūrvērtības

26. novembris, 2015
.
.
.

Stiprinot starptautiskās sadarbības saites ar Čīli un veicinot interesi par tās kultūru un vēsturi, Čīles vēstniecība sadarbībā ar Rīgas Tehniskās universitātes Starptautiskās sadarbības departamentu (RTU SSD) aicina interesentus apmeklēt Čīles dienas Latvijā. Tām veltītie pasākumi notiks 30. novembrī un 1. decembrī RTU Starptautiskās sadarbības centrā, Rīgā, Kronvalda bulvārī 1.

Čīles dienas pirmdien, 30. novembrī, slēgtā diplomātu sabiedrībā plkst. 17 atklās RTU rektora vietnieks starptautiskajā akadēmiskajā sadarbībā un ārzemju studentu apmācībā profesors Igors Tipāns, Latvijas Republikas Ārlietu ministrijas Eiropas Savienības direkcijas speciālo uzdevumu vēstnieks Marģers Krams, kā arī Čīles vēstnieks Latvijā Hosē Goņi Karasko (José Goñi Carrasco), kurš svinīgā aktā prezentēs Čīles Goda konsulu Latvijā Marku Federu (Marc Fedder).

Pēc tam viesi tiks aicināti aplūkot izstādi par vienu no ievērojamākajāmpersonībām Čīles kultūras dzīvē – dzejnieci, diplomāti un feministi Gabrielu Mistralu (1887–1957). Izstādē «Gabriela Mistrala – 70 gadi kopšNobela prēmijas literatūrā saņemšanas» apkopoti materiāli no Čīles Nacionālās bibliotēkas, Čīles Ārlietu ministrijas vēstures arhīva un Gabrielas Mistralas muzeja Vikuņā, un tā atspoguļo detaļas un notikumus par Nobela prēmijas literatūrā piešķiršanu G. Mistralai 1945. gadā.

G. Mistrala sava mūža laikā radījusi plašu dzejas un prozas kopumu, kas uzskatāms par vienu no nozīmīgākajiem daiļrades krājumiem 20. gs. Dienvidamerikā. Gan dzejā, gan prozā autore skārusi fundamentālus tematus un piedalījusies gan mieru veicinošos pasākumos, gan bērnu aizsardzībai, sieviešu tiesībām un izglītībai veltītos pasākumos.

Otrdien, 1. decembrī, izstādi no plkst. 10 līdz 18 aicināts apmeklēt ikviens interesents. Savukārt plkst. 12 notiks Latvijas studentu tikšanās ar Čīles vēstnieku Latvijā. Pēc tam visi interesenti aicināti uz divu Čīles vēsturei veltītu filmu seansiem. Plkst. 14 tiks demonstrēta filma «Dawson Isla» (2009), kas veidota pēc čīliešu politiķa Sergio Bitar grāmatas «Isla 10»motīviem un stāsta par autora pieredzi politiski ieslodzītā statusā pēc1973. gada Čīles valsts apvērsuma, kad varu valstī pārņēma diktators Augusto Pinočets. Savukārt plkst. 16 tiks demonstrēta filma «La frontera»(1991), kas stāsta par matemātikas skolotāju, kurš pēc iesaistīšanās militārās varas sadursmē Santjago tiek klasificēts kā varai nevēlams un viņam tiek piespriesta iekšējā trimda nomaļā ciematā. Abas filmas – spāņu valodā ar subtitriem angļu valodā.

Čīles dienas rīko Čīles vēstniecība Zviedrijā sadarbībā ar RTU SSD, kas ne vien veicina RTU internacionalizāciju un starptautisko atpazīstamību,bet arī piedalās starptautiska līmeņa aktivitāšu īstenošanā.

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

26. novembris, 2015 plkst. 10:25

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi