RTU demonstrēs jaunākos materiālus un tehnoloģijas izstādē «Tech Industry 2015»

24. novembris, 2015
.
.
.

Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) piedalīsies starptautiskajā izstādē «Tech Industry 2015», kur demonstrēs vēja ātruma pastiprinātāju elektroenerģijas iegūšanai pilsētās, dabai draudzīgu iepakojuma materiālu, kas, nonākot augsnē, pilnībā sadalās, kā arī divas mašīnbūves nozarei aktuālas izstrādnes: nodilumizturīgu metāla pārklājumu un tehnoloģiju precīzai metāla detaļu virsmas pārbaudei. «Tech Industry 2015» stendā RTU pārstāvji demonstrēs vēja ātruma pastiprinātāju – vienu no idejām, kas tiek attīstīta RTU Dizaina fabrikā. Šīs iekārtas uzbūve ļauj koncentrēt un palielināt gaisa plūsmas ātrumu, pēc paātrināšanas to novadot uz ģeneratora lāpstiņām. Tehnoloģija izmantojama nelielu vēja ģeneratoru izgatavošanai, kuru izmērs ļaus tos izvietot apdzīvotās vietās. Vēja ātruma pastiprinātājs šobrīd ir izstrādes stadijā, un tas ir aizsargāts ar Latvijas patentu.

Izstādē būs aplūkojams RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes Polimērmateriālu institūtā tapušais biopolimērs videi draudzīga iepakojuma ražošanai. Šis materiāls satur tikai netoksiskus komponentus, un no tā veidotie objekti ir dabai draudzīgi, jo, nonākot saskarē ar augsni, bioloģiski noārdās, neveidojot piesārņojumu. Polimērmateriāls ir piemērots arī 3D objektu printēšanai.

nodilumizturigais_parklajums.pngRTU zinātnieki prezentēs arī mehānikas nozares jaunumus – nodilumizturīgu metāla pārklājumu un tehnoloģiju precīzai detaļu virsmas pārbaudei. RTU Mašīnzinību, transporta un aeronautikas fakultātes Mašīnbūves tehnoloģijas institūtā izstrādātais metāla pārklājums izmantojams autobūvē, lai mazinātu nodilumu vairāku metāla detaļu saskares vietās, piemēram, bremžu diskos un gultņos. Slīdes pāru kompleksās pārbaudes metode ir aktuāla nozarēm, kas saskaras ar sarežģītas formas un lielu izmēru detaļu nolietojumu, kuru izgatavošana ir dārga un nomaiņa sarežģīta, piemēram, aviācijā, dzelzceļa transportā, hidroelektrostacijās, termoelektrocentrālēs u. c.

Šī ir otrā izstāde, kur Latvijas Tehnoloģisko universitāšu un augstskolu konsorcija kopīgi veidotā stendā demonstrēs RTU tapušus materiālus un ierīces. Konsorcija mērķis ir veicināt inovācijas ražošanā, un tajā ir apvienojušās RTU, Rīgas Stradiņa universitāte, Latvijas Lauksaimniecības universitāte, Vidzemes Augstskola, Ventspils Augstskola, Rēzeknes Augstskola un Latvijas Jūras akadēmija. Konsorcija stendā varēs iepazīties arī ar citu augstskolu produktiem.

Tech Industry 2015» notiks no 26. līdz 28. novembrim Rīgā, Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā. Tā ir gada nozīmīgākā rūpnieciskās ražošanas izstāde Baltijas reģionā, kurā apskatāmas jaunākās mašīnbūves, metālapstrādes, automatizācijas, elektronikas, elektrotehnikas, ražošanas materiālu un instrumentu tehnoloģijas. Izstādē piedalīsies vairāk nekā 250 uzņēmumu no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Rietumeiropas un Austrumeiropas, Skandināvijas, NVS reģiona un citām valstīm.

Zinātniskās darbības projektu koordinācijas un informācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

24. novembris, 2015 plkst. 16:16

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi