RTU Dizaina centrs saņem Rīgas gada balvu arhitektūrā

7. oktobris, 2014
.
.
.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Dizaina centrs atzīts par 2013. gada labāko arhitektūras objektu Rīgā un tā autori — arhitekti Ģirts Valeinis, Jānis Prusaks, Kristīne Krakope, Signe Zihelmane un inženieris Artis Silmanovičs — saņēmuši Rīgas gada balvu arhitektūrā par kompetenci un degsmi 21. gadsimta augstākās izglītības un pētniecības prasībām atbilstošas sabiedriskas būves izveidošanā. Ēkas renovācijas projekta autori savulaik ir studējuši RTU, tāpēc RTU Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātes (APF) dekāns Uģis Bratuškins akcentē, ka «mūsu absolventu darbs ir atzīts par konkurētspējīgu mūsdienīgas izglītības vides veidošanā». 

Godalgotā ēka ir piemērota divu radošu RTU struktūrvienību — RTU APF un RTU Dizaina tehnoloģiju institūta — studiju un zinātniskā darba vajadzībām. Sākotnēji ēka tika saukta par Radošo industriju centru, bet 2014. gadā tās nosaukums tika mainīts, un tagad to sauc par RTU Dizaina centru.

U. Bratuškins akcentē, ka ēku būtībā ir radījuši RTU absolventi — ne tikai arhitekti, bet arī būvnieki un citu specialitāšu inženieri, kas augstāko izglītību ieguvuši RTU. Līdz ar to Rīgas arhitektūras gada balva RTU Dizaina centram reizē apliecina arī RTU izglītības kvalitāti.

Ēkas koncepta radīšanā tika iesaistīti arī APF studenti, kas studentu apmaiņas projektos bija studējuši ārpus Latvijas un redzējuši līdzīgas fakultāšu ēkas citās valstīs. Studenti vēlējušies, lai studiju vide būtu pieejama 24 stundas diennaktī 7 dienas nedēļā, lai ēka būtu «caurspīdīga», lai tajā būtu integrēta darbnīcu vide, kas atvieglotu komunikāciju ikdienā, stāsta APF dekāns. Pasūtītāja vēlmes arhitekti arī īstenojuši, un arhitekts Ģirts Valeinis pēc balvas saņemšanas atzīst, ka «vienmēr viegli projektēt, ja pasūtītājs ir kompetents un zina, ko grib». 

Konkrētajā gadījumā iegadījās tā, ka arhitekti projektēja māju arhitektiem. «Protams, ir atbildība. Un ir jautājumu slogs, ko par to domās kolēģi, vai tas viņiem patiks vai nē. Bet mums ļoti daudz palīdzēja Arhitektūras fakultāte un mums izveidojās labs kontakts ar fakultātes dekānu,» saka Ģ. Valeinis.

«Mazliet saprotot, kā jūtas arhitekts sarunās ar klientu, es centos būt labs klients, strikti nemācot, kā būtu jāprojektē,» saka APF dekāns. Viņaprāt, tieši veiksmīgās sadarbības dēļ arī rezultāts ir tik lielisks, jo renovētajā ēkā labi jūtas gan studenti un mācībspēki ikdienā, gan arī organizācijas un uzņēmumi, kas Dizaina centra ērtajās un mājīgajās telpās rīko dažādus pasākumus, piemēram, izstādes, konferences, seminārus. 

«Šī, tāpat kā jebkura balva, nozīmē ļoti daudz, īpaši, ja tas ir nozares profesionāļu vērtējums ne tikai par arhitektūru, bet kompleksu risinājumu — arī par vidi, inženiersistēmām,» saka Ģ. Valeinis. RTU Dizaina centrs nav vienīgā ēka, ko viņš radījis pasūtītājai RTU. Arhitekta un viņa komandas darbs ir arī jaunuzbūvētā un šā gada septembrī atklātā RTU Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātes ēka.

Rīgas arhitektūras sasniegumu skati organizē Rīgas pilsētas arhitekta birojs sadarbībā ar Rīgas domes struktūrvienībām un partneriem. Konkursam pieteikt drīkstēja tikai 2013. gadā ekspluatācijā nodotos objektus, un šogad konkursam sākotnēji tika pieteiktas vairāk nekā 70 janbūves.

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

7. oktobris, 2014 plkst. 19:14

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi