RTU forumā ar pašvaldībām pārrunā turpmāko sadarbības plānu (fotogalerija)

26. novembris, 2015
.
.
.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) rīkotajā pašvaldību forumā «Sadarbība attīstībai» RTU pārstāvji kopā ar Latvijas pašvaldību pārstāvjiem, kuri noslēguši sadarbības līgumu ar RTU, pārrunāja sadarbības vadlīnijas turpmākajai attīstībai, īpaši akcentējot praktiskas sadarbības piemērus gan RTU, gan pašvaldību attīstībai.

Forums notika 25. novembrī RTU Studentu pilsētiņā Ķīpsalā un tajā piedalījās pārstāvji no Daugavpils, Liepājas, Valmieras, kā arī pārstāvji no Ādažu, Bauskas, Cēsu, Dobeles, Madonas, Ogres un Ventspils novada pašvaldībām. RTU forumā pārstāvēja zinātņu prorektors profesors Tālis Juhna, RTU Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātes dekāns profesors Oskars Krievs, RTU Inženierekonomikas un vadības fakultātes Būvuzņēmējdarbības un nekustamā īpašuma ekonomikas institūta direktore Ineta Geipele un RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes Vispārīgās ķīmijas tehnoloģijas institūta vadošais pētnieks Jānis Ločs.

Forumu atklāja RTU rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis, klātesošos sīkāk iepazīstinot ar RTU zinātniskajām institūcijām, jaunākajiem universitātes īstenotajiem projektiem un sasniegumiem, sadarbības partneriem, kā arī RTU potenciālu sadarbībai ar pašvaldībām. Foruma dalībniekus sveica arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards. Viņš RTU pauda atzinību par iniciatīvu sadarboties ar pašvaldībām, uzsverot, ka «reģionu attīstība nevar notikt bez stabila intelektuālā atbalsta. To var nodrošināt sadarbība starp pašvaldībām un augstskolām». Viņš mudināja pašvaldību pārstāvjus aktīvi izmantot RTU sniegtās priekšrocības, kopīgi risinot reģioniem aktuālas problēmas ar RTU zinātniskajiem resursiem.

Foruma pirmajā daļā pašvaldību ierosmei pieredzē, veidojot sadarbību ar universitāti, dalījās Ķekavas un Ogres novada pārstāvji. Savukārt foruma otrajā daļā  notika paneļdiskusija par attīstību veicinošu partnerības modeļa attīstību, kurā piedalījās gan pašvaldību, gan RTU pārstāvji, kopīgi meklējot kopsaucēju universitātes un pašvaldību interešu sabalansēšanai.

Pašvaldību pārstāvji vienojās, ka būtu nepieciešams veidot ciešāku pašvaldību tīklu, kurā kopīgi diskutēt par konkrētām pašvaldību problēmām, tā veidojot arī platformu to risināšani, kā arī jaunu ideju ģenerēšanai. Tika arī uzsvērts, ka pašvaldībām jādarbojas kā vidustājām starp valsti un cilvēku, jāstrādā savu uzņēmumu interešu vārdā un jāinformē par universitātes iespējām palīdzēt uzņēmumam radīt inovatīvu produktu vai atrisināt kādu uzņēmumam aktuālu problēmu.

Savukārt RTU pārstāvji aicināja pašvaldības ciešāk sadarboties ar RTU, izmantojot Izglītības un zinātnes ministrijas valsts pētījumu programmu projektu sniegtās iespējas. Projekti, kuros iesaistījusies RTU, cieši sasaucas ar pašvaldību interesēm, piedāvājot, piemēram, risināt pašvaldībām aktuālus energoefektivitātes jautājumus. Pašvaldības tika arī aicinātas savu problēmu risināšanā izmantot ne vien RTU zinātnieku potenciālu, bet arī no attiecīgā novada vai pašvaldības nākošo RTU studentu zināšanas un idejas, tā gan palīdzot jauniešiem iegūt praktisku pieredzi reālu problēmu risināšanā, gan iepazīstinot viņus ar sava reģiona sniegtajām darba iespējām un aicinot viņus nākotnē atgriezties savā novadā un dot pievienoto vērtību tā izaugsmei.

Tika arī akcentēts, ka efektīvākai komunikācijai ar RTU var palīdzēt RTU filiāles reģionos, kuras var ātrāk izvērtēt attiecīgās pašvaldības problēmas un, piesaistot RTU speciālistus, rast tām risinājumus.

Foruma noslēgumā T. Juhna klātesošajiem novēlēja uz noslēgto sadarbību ar RTU raudzīties ilgtermiņā, jo tieši tas ir veids, kā kļūt konkurētspējīgiem pasaulē. Viņš arī pauda cerību, ka šis forums ir tuvinājis pašvaldības un universitāti konkrēta sadarbības mehānisma izstrādei, kas nākotnē varētu rosināt arī citas pašvaldības pievienoties šim tīklam, kā arī aicināja pašvaldību pārstāvjus sniegt ne vien savu ieguldījumu naudiskā, bet arī cilvēkresursu un laika resursu izteiksmē. Tieši tas var virzīt visus uz veiksmīgu rezultātu.

Savukārt RTU rektora vietnieks biznesa un inovācijas jautājumos Antons Kiščenko pauda pateicību visiem pašvaldību pārstāvjiem par izrādīto iniciatīvu sadarboties ar RTU un uzsvēra regulāra savstarpējā dialoga nepieciešamību arī turpmāk, realizējot sadarbības projektus. Forumā izskanējušie viedokļi tiks apkopoti sadarbības vadlīnijās, savukārt tās palīdzēs izveidot konkrētu sadarbības plānu.

Patlaban RTU noslēgusi sadarbības līgumu ar Cēsu, Dobeles, Daugavpils, Valmieras, Madonas, Liepājas, Bauskas, Ventspils u. c. pašvaldībām. Sadarbības tīklu RTU veido, lai popularizētu inženierzinātņu studijas reģionos, ļautu aktīvāk sadarboties ar reģiona uzņēmumiem un motivētu RTU absolventus attīstīt uzņēmējdarbību Latvijas novados.

Fotogalerija

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

26. novembris, 2015 plkst. 13:22

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi