RTU Gada zinātnieka titulus piešķir par pētījumiem inovatīvu materiālu izstrādē

15. oktobris, 2014
.
.
.

Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) ir piešķīrusi tradicionālos gada zinātnieka nosaukumus diviem RTU zinātniekiem. RTU Materiālu un konstrukcijas institūta profesors Andris Čate atzīts par «RTU Gada zinātnieku 2014», savukārt «RTU Gada jaunā zinātnieka 2014» titulu ieguvis RTU Silikātu materiālu institūta vadošais pētnieks Andris Šutka. Gada zinātnieki tika sumināti RTU 55. Starptautiskajā zinātniskajā konferencē, kas, atzīmējot universitātes 152. jubileju, notiek no 14. līdz 17. oktobrim.

RTU profesors Andris Čate veic pētījumus inovatīvu kompozītmateriālu izstrādē, radot materiālus, kas ir neaizvietojami aviācijā, autobūvē un citās jomās, jo nodrošina konstrukciju vieglumu un augstu izturību. Izmantojot jaunos  kompozītmateriālus, iespējams būvēt, piemēram, vieglākus lidaparātus, kas, pateicoties samazinātajam svaram, patērē ievērojami mazāk degvielas, taču nodrošina tādu pašu konstrukciju drošību un izturību kā metāls.

A. Čate ir autors kopumā vairāk nekā 180 zinātniskajām publikācijām, no kurām 120 citētas prestižajā SCOPUS datu bāzē. Viņa vadībā RTU pētniecībai ir piesaistīts finansējums vairāk nekā 1 miljona eiro apmērā. Paralēli pētniecībai Andris Čate darbojas kā Latvijas Zinātņu akadēmijas korespondētājloceklis, ir vairāku RTU promocijas padomju un profesoru padomju loceklis un vairāku zinātnisko žurnālu redkolēģiju loceklis, viņa vadībā RTU doktoranti izstrādā savus promocijas darbus. 

«RTU Gada jaunais zinātnieks 2014» Andris Šutka pēta un sintezē viedos materiālus, kas spēj inovatīvā veidā attīrīt ķīmiski vai bioloģiski piesārņotu ūdeni. Izstrādātie viedie materiāli saules gaismā darbojas kā aktīva komponente piesārņotajā ūdenī, sadalot videi kaitīgos ķīmiskos elementus tīrā ūdenī un oglekļa dioksīdā (CO2). A. Šutka par viedo materiālu pētījumiem pēdējā gada laikā publicējis 15 zinātniskos rakstus starptautiski atzītos zinātniskajos žurnālos, kas indeksēti SCOPUS datubāzē. No dažādiem finanšu avotiem zinātniskajiem pētījumiem RTU viņš piesaistījis gandrīz 100 tūkstošus eiro. Paralēli aktīvai pētniecībai A. Šutka ir vairāku RTU doktorantu promocijas darbu vadītājs, kā arī lasa lekcijas Tartu universitātē Igaunijā.

RTU gada zinātnieka titulus piešķir kopš 2006. gada, ik gadu izvērtējot pretendentu zinātnisko publikāciju skaitu, dalību konferencēs, vadīto maģistra un promocijas darbu skaitu, RTU piesaistītā finansējuma apjomu, kā arī citus sasniegumus un organizatorisko darbu zinātnes pasākumos un istitūcijās. Gada zinātnieki tradicionāli tiek sveikti ikgadējajā RTU Starptautiskajā konferencē, kurā šogad   piedalās vairāk nekā 700 autoru, kuri prezentē Latvijas un pasaules zinātnē aktuālus tematus un sasniegumus. Papildu informācija par konferenci.

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

15. oktobris, 2014 plkst. 13:49

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi