RTU Industriālās enerģētikas un elektrotehnikas institūts svin 15. dzimšanas dienu

15. jūnijs, 2016
.
.
.

Rīgas Tehniskās universitātes Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātes Industriālās enerģētikas un elektrotehnikas institūts (RTU IEEI) trešdien, 15. jūnijā, atzīmē savu 15. dzimšanas dienu. IEEI savā nozarē ir Latvijā vadošais institūts, kas nodrošina pasaules līmeņa pētniecību, radot jaunus produktus, veicot starptautiskus zinātniskus pētījumus un risinot nestandarta problēmas spēka elektronikā, kustības vadībā, mehatronikas sistēmu loģistikā un elektrotransportā.

«Mēs esam kā liels bišu strops, kurā sadarbojas industrijas inženieri un profesionāļi no daudzām pasaules valstīm,» saka IEEI direktors, RTU rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis.

Institūta aizsākumi meklējami jau pagājušā gadsimta 60. gados, kad toreizējā Rīgas Politehniskā institūta (tagad — RTU) Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātē sākās elektroenerģētikas – enerģijas ražošanas, pārvades, sadales un izmantošanas – pētniecība. RPI zinātnieki nodarbojās ar līdzstrāvas piedziņas pētījumiem elektriskajā transportā. RTU mācībspēki elektrisko vilcienu, tramvaju, trolejbusu vadības sistēmās izstrādāja pusvadītāju pārveidotājus, kas sistēmas padarīja energoefektīvas, ļaujot ietaupīt elektroenerģiju un radīt vilces spēkus, kas ļauj darbināt elektrotransportu, elektrisko enerģiju izmantojot uz pusi mazāk nekā pirms tam.

Pētniecību atbilstoši rūpnieciskās ražošanas vajadzībām tā laika Latvijā pirmie uzsāka RPI zinātnieki Laimonis Birznieks un Ivars Raņķis. Vēlāk darbs turpinājās ar pētījumiem par maiņstrāvas izmantošanu regulējamo elektrisko piedziņu izstrādē, par ko savas disertācijas 80. gados aizstāvēja arī L. Ribickis.

Šodien IEEI lepojas ar daudziem nozīmīgiem pētījumiem. Piemēram, ar paveikto Eiropas Savienības projektā «Automatizācija un robotika ilgtspējīgai Eiropas ražošanai» (AREUS), kur sadarbībā ar 11 Eiropas partneriem ir izstrādāta unikāla līdzstrāvas elektroapgādes sistēma robotizētām rūpnīcām. Viens no AREUS sadarbības partneriem ir autoražošanas uzņēmuma «Daimler AG» automobiļu rūpnīca «Mercedes-Benz» Vācijā, kur Latvijas zinātnieki var pārbaudīt izstrādāto sistēmu, izmantojot reālus objektus. Iesāktie pētījumi tiks turpināti līdzīgos projektos.

IEEI ir devis arī ieguldījumu studiju vides modernizēšanā un uzlabošanā. Pateicoties AS «Latvenergo» atbalstam, 2015. gada nogalē tika atklāta «Latvenergo» radošā laboratorija, kur studenti var praksē pielietot teorētiskās zināšanas un pilnveidot iemaņas elektroiekārtu prototipēšanā.

«IEEI atrodas nemitīgā virzībā uz zinātnes attīstību nākotnē. Mēs esam institūts, kas darbojas modernā universitātē un veido pozitīvu attieksmi pret zināšanu vērtību,» saka L. Ribickis.

2005. gadā IEEI ir uzņemts Eiropas Spēka elektronikas asociācijā, kas apvieno vadošos Eiropas ražošanas uzņēmumus un zinātniskās institūcijas, kuras darbojas spēka elektronikas jomā.

RTU Komunikācijas un mārketinga departaments

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

15. jūnijs, 2016 plkst. 14:46

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi