RTU jaunie zinātnieki saņem Vernera fon Sīmensa izcilības balvu

15. janvāris, 2016
.
.
.

Astoņi Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) un divi Latvijas Universitātes (LU) jaunie zinātnieki saņēmuši Vernera fon Sīmensa izcilības balvu, kas apliecina viņu veikto pētījumu nozīmību un iespējas tos praktiski pielietot, lai veicinātu cilvēka dzīves kvalitāti. Jaunie zinātnieki meklējuši risinājumus energoefektivitātes, rūpniecības, veselības aprūpes un citās jomās.

«Esam gandarīti, ka jau 16 gadus uzņēmums «Siemens» Vernera fon Sīmensa Izcilības balvas konkursā RTU jaunajiem zinātniekiem sniedz atzinību par industrijai nozīmīgu pētījumu veikšanu. Tā mūsu maģistrantiem un doktorantiem ir ne vien spēcīgs radošo un zinātnisko spēju apliecinājums, bet arī dzinulis nākotnē ar savu pētījumu palīdzību veicināt valsts izaugsmi. RTU sadarbība ar industrijas pārstāvjiem ir ļoti būtiska, jo tikai tādā veidā tiek sekmēta valorizācija – zinātnieku radīto produktu komercializācija. Balva jaunos zinātniekus noteikti stimulēs sasniegt arvien jaunas virsotnes,» saka RTU rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis. Izsakot pateicību par ilggadēju RTU atbalstu, viņš «Siemens» Latvijas filiāles vadītājai Maijai Baumanei pasniedza RTU Atbalstītāju sudraba nozīmīti.

«Siemens» balvu maģistra darbu kategorijā saņēma Oskars Bormanis (RTU), Poļina Ivanova (RTU), Agnese Skujevska (RTU), Renārs Millers (RTU), Mārtiņš Miezis (RTU) un Līga Jasulaņeca (LU). Promocijas darbu kategorijā apbalvojumu ieguva Jānis Latvels (RTU), Dmitrijs Merkulovs (RTU), Sandis Spolītis (RTU) un Sergejs Spitāns (LU).

RTU zinātņu prorektors Tālis Juhna, sveicot jaunos zinātniekus, viņus mudināja attīstīt ilgtspējīgas idejas un projektus un «nekad nepārdot nākotni par īstermiņa peļņu». «Novēlu jums būt tikpat ambicioziem, jo tikai ambīcijas jums pavērs iespējas izstrādāt jaunas tehnoloģijas, veidot savus uzņēmumus,» teica prorektors.

Vairāki pētījumi un tajos piedāvātās inovācijas jau patlaban ieinteresējušas industriju. Piemēram, Poļinas Ivanovas darbā «Siltuma akumulācijas sistēmas izveidošanas lietderīguma novērtēšana Rīgas TEC 2» piedāvātie risinājumi, kā palielināt Rīgas TEC-2 darbības manevrējamību un konkurētspēju, kā arī enerģijas ražošanas elastīgumu, augstu novērtēta uzņēmumā «Latvenergo». Jaunā pētniece uzsver, ka «Latvenergo» apsver nākotnē viņas pētījuma rezultātus izmantot uzņēmuma darbības pilnveidei.

«Paldies konkursam par iespēju pārbaudīt savas spējas! Tajā gūtie panākumi noteikti motivēs pilnveidoties tālāk. Nekas nevar būt labāks par apziņu, ka ar savu darbu spēju nest labumu ne tikai sev, bet arī citiem. Izsaku dziļu pateicību Vernera fon Sīmensa Izcilības balvas konkursam un to organizatoriem, darba vadītājiem asociētajam profesoram Oļegam Linkevičam un docentam Aivaram Ceram, un Siltumenerģētisko sistēmu katedras vadītājam asociētajam profesoram Sigurdam Jaundālderam,» saka P. Ivanova.

Izcilības balvai varēja pieteikties RTU un LU studenti un absolventi, kuri aizstāvējuši maģistra vai doktora darbu jomā, kas saistīta ar uzņēmuma «Siemens» darbības nozarēm vai vīziju, principiem un vērtībām. «Siemens» šo konkursu organizē jau 16. gadu, mudinot studentus pētīt mūsdienu sabiedrībai nozīmīgus jautājumus, iedrošinot izstrādāt radošus un novatoriskus risinājumus un aicinot tiekties pēc panākumiem arī nākotnē.  

FOTOGALERIJA

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

15. janvāris, 2016 plkst. 15:18

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi