RTU komanda «Mērcīte» pārstāvēs Latviju Eiropas lielākajās inženieru sacensībās

31. jūlijs, 2014
.
.
.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) studentu komanda «Mērcīte» pārstāvēs Latviju Eiropas jauno inženieru sacensību «EBEC» («European BEST Engineering Competition») finālā, kas no 1. līdz 9. augustam norisināsies RTU Dizaina centrā, Rīgā, Āzenes ielā 18. Sacensību plānu skatiet šeit.

Sacensību finālā studentu komandas četru cilvēku sastāvā cīnīsies par Eiropas labākā topošā inženiera titulu divās sacensību kategorijās – konstruēšanā un situāciju analīzē. Komandām būs jāpiedāvā savi risinājumi reālām situācijām, ar kurām ikdienā sastopas speciālisti konkrētā nozarē vai vadības sfērā.

Finālā piedalīsies 30 radošākās un inovatīvākās komandas no 25 Eiropas universitātēm, pārstāvot 19 valstis. Tās izturējušas vienu no sacensību 87 lokālajām kārtām un 15 nacionālajām vai reģionālajām kārtām un izrādījušās visspēcīgākās 6500 sāncenšu konkurencē valsts lokālajās sacensībās, kā arī 600 sāncenšu konkurencē «EBEC» reģionālajā kārtā.

RTU komanda – Jānis Melderis, Rihards Dziedātājs, Artūrs Bērziņš un Gunārs Zelčs – tika atzīta par labāko  RTU «EBEC Riga» kārtā. Pēc tam tā devās pārstāvēt Latviju uz Baltijas reģiona sacensībām – Jekaterinburgā, Krievijā, arī tur izcīnot uzvaru un ceļazīmi dalībai finālā.

Latvijas lokālajās sacensībās «Mērcīte» uzrādīja labāko rezultātu konstruēšanas kategorijā, izgatavojot miniatūru lidaparātu, kam tramplīnlēkšanas rampā bija jānolido pēc iespējas lielāks attālums, saglabājot konstrukcijas stiprību arī piezemējoties. Savukārt Baltijas reģiona sacensībās komanda uzvarēja, uzkonstruējot visveiksmīgāko ierīci, kas spēj izšaut un sasniegt mērķi ar piecām bultām no četru metru attāluma, atrodoties uz līdzenas vietas un izšaušanas brīdī darbojoties automātiski. Arī finālā viņi startēs konstruēšanas kategorijā.

Sacensības organizē Eiropas tehnisko universitāšu studentu apvienība BEST (Board of European Students of Technology). Tā ir nepārtraukti augoša, nepolitiska bezpeļņas organizācija. Īstenojot un pilnveidojot savus projektus, tā nodrošina vairāk nekā miljons studentu mobilitāti Eiropā un rūpējas par jauniešu interešu izglītības iespējām, iesaisti izglītības procesos, kā arī karjeras atbalstu.

«EBEC» nav tikai sacensības jaunajiem inženieriem, bet arī izaicinājums BEST dalībniekiem, jo sacensību rīkošana pilnībā ir šīs organizācijas dalībnieku – studentu atbildība un iniciatīva. Kopš «EBEC Final» organizēšanas tiesību iegūšanas 2013. gadā, darbu šī vērienīgā projekta sagatavošanā ir ieguldījuši vairāk nekā 45 «BEST-Riga» biedru, kuri ir RTU studenti un pēdējo gadu absolventi.

Vairāk informācijas pieejama «EBEC» sacensību mājaslapā vai apvienības BEST mājaslapā.

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

31. jūlijs, 2014 plkst. 14:52

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi