RTU komanda «Mērcīte» uzvar Eiropas jauno inženieru sacensībās

11. augusts, 2014
.
.
.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) studentu komanda «Mērcīte» izcīnījusi uzvaru Eiropas jauno inženieru sacensībās «EBEC» («European BEST Engineering Competition»). Sacensību finālā cīnījās 29 radošākās un inovatīvākās studentu komandas no 25 Eiropas universitātēm, kopā – 116 studenti.

Komandasstartēja divās sacensību kategorijās. 15 komandas piedalījās  konstruēšanā, 14 – situāciju analīzē. RTU komanda – Jānis Melderis, Rihards Dziedātājs, Artūrs Bērziņš un Gunārs Zelčs – tika atzīta par labāko konstruēšanas kategorijā. Situāciju analīzē uzvarēja Lietuvas komanda no Kauņas Tehnoloģiju universitātes.

«Mērcītei» sacensībāsbija jāveic divi uzdevumi. Pirmkārt, jāuzbūvē inovatīva mūzikas sistēma, kas vadāma ar taustiņiem. Otrkārt, jāizveido uguns, ūdens  un citu draudu drošs aizsargmehānisms datoram, kas tika iebūvēts prototipā un kam bija jāturpina veikt datu centra funkcijas arī pēc ūdens, uguns un trieciena izturības pārbaudēm. Abos uzdevumos RTU komanda uzrādīja augstākos rezultātus.

«Dalība šajās sacensībās deva iespēju sacensties ar Eiropas labākajām studentu komandām un apzināties savas spējas Eiropas mērogā. Veicamie uzdevumi bija labs treniņš problēmsituāciju risināšanā, kad resursi ir ierobežoti un lēmumi jāpieņem ātri. Sacensības deva iespēju pārbaudīt arī komandas biedru stiprās un vājās puses, tādēļ pieļaujam iespēju nākotnē sadarboties arī profesionālajā jomā,» saka RTU komandas pārstāvis Gunārs Zelčs.

Finālāpiedalījās komandas, kas izturējušas vienu no sacensību 87 lokālajām kārtām un 15 nacionālajām vai reģionālajām kārtām. Latvijas lokālajās sacensībās «Mērcīte» konstruēšanas kategorijā uzrādīja labāko rezultātu,izgatavojot miniatūru lidaparātu, kam tramplīnlēkšanas rampā bija jānolido pēc iespējas lielāks attālums, saglabājot konstrukcijas stiprību arī piezemējoties. Savukārt Baltijas reģiona sacensībās viņi uzvarēja, uzkonstruējot veiksmīgāko ierīci, kas spēj izšaut un sasniegt mērķi ar piecām bultām no četru metru attāluma, atrodoties uz līdzenas vietas un izšaušanas brīdī darbojoties automātiski.

Sacensības notika no 1. līdz 9. augustam un tās organizēja Eiropas tehnisko universitāšu studentu apvienība BEST (Board of European Students of Technology). Īstenojot un pilnveidojot savus projektus, tā rūpējas par topošo inženieru interešu izglītību un karjeras atbalstu.

«EBEC» fināls Latvijā norisinājās pirmoreiz, bet 2015. gadā tas notiks Porto, Portugālē. Sīkāka informācija pieejama «EBEC» sacensību mājaslapā www.ebec.best.eu.org vai  apvienības BEST mājaslapā www.best.eu.org.

RTU Kominikācija nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

11. augusts, 2014 plkst. 13:59

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi