RTU krāšņā instrumentālās mūzikas koncertā svinēs 153. jubileju

9. oktobris, 2015
.
.
.

Trešdien, 14. oktobrī, Rīgas Tehniskā universitāte (RTU), uz svētku skatuves aicinot jaunāko universitātes kolektīvu – RTU Bigbendu – , svinēs 153. jubileju. To ar uzrunu atklās RTU rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis. Līdz ar RTU (toreizējās Rīgas Politehniskās augstskolas) dibināšanu 1862. gada 14. oktobrī sākās strauja Latvijas augstākās izglītības un zinātnes, īpaši inženierzinātņu, attīstība, sekmējot tādu tautsaimniecības nozaru kā ražošana un rūpniecība augšupeju.

Visi RTU saimei piederību jūtošie plkst. 18 laipni aicināti uz svētku koncertu RTU Lielajā aulā, Rīgā, Kaļķu ielā 1. RTU Bigbends, kurš dibināts 2014. gada decembrī, klausītājiem atskaņos gan tradicionālo svingu, gan latino, gan mūsdienu estrādes mūziku. Bigbenda skanējumu papildinās solistes Ieva Bistrova un Devika Evsikova. Mākslinieciskais vadītājs un diriģents – Jānis Amantovs.

Rīgas Politehniskā augstskola bija pirmā augstākās izglītības iestāde tagadējās Latvijas teritorijā un senākā tehniskā universitāte Baltijā. Jau 19. gadsimta vidū Baltijas saimnieciskā attīstība bija sasniegusi tādu līmeni, ka bez vietējiem tehniskajiem speciālistiem tās attīstība draudēja palēnināties vai pat vispār apstāties. Bija radusies akūta nepieciešamība veidot savu tehnisko skolu. Tāpēc uz Rīgu tika aicināts Krēfeldes Amatniecības skolas bijušais direktors fiziķis Ernsts Nauks, kurš kļuva par Politehnikuma pirmo direktoru (rektoru). Latvieši tolaik vēl tikai sāka sevi apzināties kā nāciju un atbilstoši vēsturiskajai situācijai nebija iesaistīti lēmumu pieņemšanā. Rīgas Politehnikumu dibināja baltvācieši, paraugu gūstot no Rietumeiropas rūpnieciski attīstītākajām valstīm, kur jau bija izveidota trīspakāpju tehniskās izglītības iestāžu sistēma.

Mūsdienās RTU var lepoties ar daudziem sabiedrībā pazīstamiem un panākumus guvušiem absolventiem – zinātniekiem, politiķiem, uzņēmējiem un citu nozaru pārstāvjiem. Viņu vidū  ir arī Nobela prēmijas laureāts profesors Vilhelms Ostvalds, ķīmiķis, viens no stereoķīmijas pamatlicējiem Pauls Valdens, kā arī virkne mūsdienās Latvijas tautsaimniecībā nozīmīgi RTU absolventi – pašreizējais Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs, AS «Latvenergo» valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs, SIA «Lattelecom» valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis.

RTU ir mūsdienīga augstskola, kurā studē  aptuveni 14 500 studentu. RTU deviņās fakultātēs iespējams apgūt daudzpusīgu izglītību augstajās tehnoloģijās un inženierzinātnēs, kā arī sociālajās un humanitārajās zinātnēs. RTU piedāvātās studiju programmas ir izturējušas starptautisko ekspertīzi un ir oficiāli akreditētas, tā gūstot apliecinājumu par RTU sniegtās izglītības augsto kvalitāti.

RTU strauji attīstās par spēcīgu trešās paaudzes jeb zinātnes un inovācijas universitāti. Pēdējais ievērojamākais RTU zinātnes sasniegums ir pasaulē unikālas līdzstrāvas elektroapgādes sistēmas izstrāde. Tā ir energoefektīva un ražošanas uzņēmumiem ļaus ietaupīt līdz pat 25% elektroenerģijas. RTU attīsta arī infrastruktūru, Ķīpsalā būvējot Latvijā pirmo studentu pilsētiņu, kas pēc būvniecības pabeigšanas kļūs par Baltijā modernāko inženierzinātņu studiju centru, kur būs koncentrētas visas RTU fakultātes, moderns laboratoriju korpuss un Zinātniskā bibliotēka.

Ielūgumus uz koncertu iespējams saņemt RTU Kultūras centrā, Kaļķu ielā 1, 216. kabinetā.

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

9. oktobris, 2015 plkst. 15:53

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi