RTU mācību helikopters atradis jaunas mājas - studentu pilsētiņā Ķīpsalā

8. jūnijs, 2016
.
.
.

Otrdien, 7. jūnijā, Rīgas Tehniskās universitātes Mašīnzinību, transporta un aeronautikas fakultātes Aeronautikas institūta (RTU MTAF AERTI)  mācību helikopters «Mi 2» no gaisa kuģu  tehniskās apkopes laboratorijas Lomonosova ielā tika pārvests uz jauno RTU Laboratoriju māju un novietots uz tās jumta. Helikoptera pārvešana ir viens no posmiem AERTI ceļā no institūta pašreizējām mājām Lomonosova ielā uz RTU studentu pilsētiņu Ķīpsalā, kur tuvāko gadu laikā iecerēts koncentrēt RTU fakultātes un institūtus, studentu pilsētiņu veidojot par Baltijas reģionā nozīmīgu inženierzinātņu centru. 


 Fotogalerija

Šis helikopters RTU īpašumā atrodas kopš 2014. gada vasaras un šajā laikā piedzīvojis gan vizuālas, gan tehniskas pārvērtības. Profesionālā bakalaura studiju programmas «Aviācijas transports» 2.–4. kursa studenti helikopteru izmanto praktisko darbu veikšanai un arī turpmāk studenti to varēs izmantot mācību nolūkos.

«Studenti helikopteram veic pilnu tehniskās apkopes ciklu, imitējot reālas ekspluatācijas darbu. Veicamo darbu spektrs ir ļoti plašs – piemēram, reduktora, dzinēja,  šasijas  un citu agregātu, mezglu un konstruktīvo elementu tehniskā apkope un remonts. Ar šādu praktisko pieredzi studenti, absolvējot mūsu institūtu, ir laipni gaidīti jebkurā aviokompānijā,» pauž AERTI direktors profesors Aleksandrs Urbahs.

Viņš uzsver, ka, lai arī konkrētais RTU īpašumā esošais helikopters vairs nav paredzēts lidojumiem, tomēr šāda modeļa lidaparāti patlaban ir arī ekspluatācijā Latvijā. «Šādu helikopteru izmanto arī Latvijas Gaisa spēki. Tāpēc  helikoptera apkopi un remontu prakses laikā veica arī Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas studenti, kuri mācās RTU Aeronautikas institūtā,» stāsta A. Urbahs.

AERTI studentu praktiskās apmācības notiek  saskaņā ar Eiropas Aviācijas drošības aģentūras (European Aviation Safety Agency (EASA)) prasībām un nodrošina viņiem iespēju apgūt teorētiskās zināšanas un  praktiskās iemaņas, lai iegūtu Eiropas līmeņa tehniskās apkopes sertifikātu.

Laboratoriju mājā aprīlī no lidmašīnu tehniskās apkopes mācību laboratorijas Lomonosova ielā nogādāta arī Francijā ražotā virzuļdzinēja lidmašīna «Socata - 883 RALLYE», kuru RTU īpašumā ieguva 2012. gadā. Tika pārvesti arī  daži unikālie gāzturbīnu un virzuļdzinēji, gaisa kuģu fizelāžas un sistēmu  konstruktīvie elementi,  agregāti un mezgli.  

AERTI nodrošina aviācijas transporta nozarei nepieciešamo profesionālo izglītību un sagatavo starptautiska līmeņa speciālistus gaisa kuģu mehānisko un avionikas sistēmu tehniskās ekspluatācijas darbu veikšanai, kā arī gaisa transporta sistēmu projektēšanai, ražošanai un aviācijas uzņēmumu darbības organizēšanai.

RTU Komunikācijas un mārketinga departaments

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

8. jūnijs, 2016 plkst. 15:00

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi