RTU noslēgusi sadarbības līgumu ar Preiļu novada domi

13. aprīlis, 2016
.
.
.

Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) noslēgusi līgumu ar Preiļu novada domi par sadarbību pētniecībā, inovatīvas studiju un darba vides pilnveidošanā, kā arī zināšanu un tehnoloģiju pārnesē.

Līgumu 13. aprīlī RTU Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātē parakstīja RTU rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis un Preiļu novada domes priekšsēdētāja Maruta Plivda, piedaloties domes Attīstības daļas Projektu vadītājai Sanitai Meļko, kā arī Preiļu Valsts ģimnāzijas direktora vietniekam Jurim Ertam. Līguma parakstīšanā piedalījās arī RTU Biznesa un inovāciju departamenta darbinieki un RTU Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātes Tēlotājmākslas katedras vadītāja docente Anita Meldere.

Pēc līguma parakstīšanas M. Plivda uzsvēra, ka cer, ka sadarbībā ar RTU izdosies risināt vairākas novadam būtiskas problēmas, pirmkārt, veicināt jaunu darba vietu rašanos Preiļu novadā. «Mums ir vairāki lieli uzņēmumi, taču, lai noturētu cilvēkus lauku teritorijā, mums ir nepieciešamas jaunas darbavietas. Esam gatavi ieguldīt līdzekļus to radīšanā – kāda uzņēmuma izveidē un attīstībā – un ceram, ka šīs ieceres īstenošanā palīdzīgu roku ar idejām var sniegt RTU,» pauda domes priekšsēdētāja.

Viņa arī informēja, ka novadā trūkst vairāku speciālistu, piemēram, arhitektu un mediķu, tādēļ pašvaldība ir izveidojusi stipendiju fondu, lai ieintresētu jaunos speciālistus atgriezties savā dzimtajā vietā. RTU rektora vietnieks biznesa un inovāciju jautājumos Antons Kiščenko uzsvēra, ka RTU ir Attīstības fonds, kas šīs stipendijas ar konkursa palīdzību varētu piedāvāt studentiem, tādā veidā aicinot studentus pēc absolvēšanas savu profesionālo karjeru veidot Preiļu novadā. RTU rektors savukārt uzsvēra, ka palīdzēt pašvaldībai jaunu darbavietu radīšanā RTU varētu, RTU studējošos Preiļu jauniešus iesaistot RTU biznesa inkubatoros, kas radīti, lai studenti jau studiju gados varētu spert pirmos soļus jaunu uzņēmumu izveidē.

Tikšanās laikā abas puses vienojās, ka liela nozīme novada attīstībai būtisku problēmu risināšanā varētu būt tieši RTU studentiem, piedāvājot novadam inovatīvus un praktiskus risinājumus. «Jūsu pašvaldībai ir visas iespējas piedāvāt mūsu studentiem izpētei Jums aktuālus tematus, tā ne vien attīstot mūsu studentu profesionālās kompetences, bet risinot novada problēmas,» uzsvēra A. Kiščenko.

Preiļu Valsts ģimnāzijas direktora vietnieks J. Erts uzsvēra, ka jau patlaban norit veiksmīga sadarbība ar RTU un nākotnē to varētu paplašināt: «RTU vārds Preiļu Valsts ģimnāzijai nav svešs. Jūs jau vairākus gadus pēc kārtas esat vadošā no augstskolām, kuru izvēlas mūsu absolventi. Tas nozīmē, ka jūs strādājat pareizā virzienā, attīstot gan studiju programmas, gan sagatavojot speciālistus. Mūsu absolventu pieredze liecina, ka studijas RTU pēcāk paver plašas darba iespējas. Viņi darba tirgū ir konkurētspējīgi. Paldies par to, ko jūs darāt!» Viņš arī informēja, ka, pateicoties skolas absolventiem – RTU studentiem un robotikas entuziastiem, ģimnāzijā ir izveidots Robotikas klubs. «Redzu iespējas turpmāk sadarboties gan šajā, gan citos virzienos,» sacīja J. Erts.

Līdzīgi sadarbības līgumi RTU jau ir noslēgti ar Cēsu, Daugavpils, Valmieras, Madonas, Liepājas, Bauskas, Ventspils, Dobeles, Mālpils u.c. pašvaldībām. Sadarbības tīklu RTU veido, lai popularizētu inženierzinātņu studijas reģionos, ļautu aktīvāk sadarboties ar reģiona uzņēmumiem un motivētu RTU absolventus attīstīt uzņēmējdarbību Latvijas novados.

Līgums paredz RTU dalību Preiļu novada izglītības iestāžu un uzņēmumu problēmu izpētē un ieteikumu izstrādāšanā, kā arī pašvaldības informēšanā par komercializācijas piedāvājumiem un iespējamo iesaisti prakses programmā. Savukārt pašvaldība apņemas sadarboties metodisko materiālu un rokasgrāmatu sagatavošanā, iesniegt universitātei tematu priekšlikumus bakalaura, maģistra un doktora darbu izstrādei. Līgumslēdzējpuses sadarbosies arī citos būtiskos jautājumos.

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

13. aprīlis, 2016 plkst. 16:05

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi