RTU paraksta līgumu ar Valmieras Valsts ģimnāziju par sadarbību zinātnē un izglītībā

10. marts, 2015
.
.
.

Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) otrdien, 10. martā, parakstīja līgumu ar Valmieras Valsts ģimnāziju (VVĢ) par sadarbību zinātnes un pētniecības darbā, inovāciju ieviešanā mācību procesā un tehniskās jaunrades veicināšanā. Šādi tiks rosināta skolēnu interese par eksakto mācību priekšmetu apguvi un inženiertehnisko zinātņu studijām. Līgumu svinīgā ceremonijā Rīgā parakstīja RTU rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis un VVĢ direktors Jānis Zemļickis. Pēc līguma parakstīšanas RTU viesiem — Valmieras pašvaldības un VVĢ vadībai un skolēniem — bija iespēja iepazīties ar RTU studiju vidi, apmeklējot RTU teritoriālo kompleksu Ķīpsalā.

Galerija

Līgums paredz, ka RTU un VVĢ sadarbosies zinātniskās pētniecības darbu izstrādē un piedāvās skolēniem, strādājot pie saviem pētniecības darbiem, izmantot RTU laboratoriju aprīkojumu. RTU arī piedāvās Valmieras skolēniem iepazīt studiju iespējas RTU, organizējot ekskursijas uz RTU fakultātēm un laboratorijām. Līgumslēdzējpuses arī apņemas sadarboties, īstenojot lekciju un semināru ciklus par inženierzinātnēm skolēniem un skolotājiem, kā arī nodrošinot karjeras konsultācijas vidusskolēniem.

«Būtiskākais, ko mēs gribētu panākt, — ieinteresēt jauniešus studiju procesā un it īpaši — zinātniskajā pētniecībā, kas ir pati interesantākā nodarbe pasaulē un kurā rezultātus var panākt tikai ar lielu gribu un neatlaidību,» parakstot līgumu, sacīja RTU rektors. Viņš akcentēja, ka talantīgi ir visi jaunieši, tikai mācību darbā un studiju procesā pedagogiem un mācībspēkiem ir jāprot rosināt jauniešus darboties tā, lai viņu talanti atklātos un izpaustos pēc iespējas plašāk un mērķtiecīgāk.

Savukārt VVĢ direktors Jānis Zemļickis sacīja, ka katru gadu studijas RTU izvēlas vairāk nekā 20 VVĢ absolventu. «Augstskolas interese ir saņemt motivētus studentus, un mēs varam palīdzēt, skolēnus motivējot izvēlēties studēt inženierzinātnes,» sacīja J. Zemļickis. Jau pēc līguma parakstīšanas aptuveni 50 VVĢ vidusskolēniem, kas bija ieradušies RTU, bija iespēja RTU studentu pilsētiņā Ķīpsalā apmeklēt viņus interesējošās fakultātes un iepazīties ar studiju procesu un studentu dzīvi RTU.

«RTU ir ļoti laba izvēle, jo inženierzinātnēm ir nākotne,» — tā VVĢ skolniece Marta Amoliņa pamatoja savu skolasbiedru interesi par studijām RTU. Inženierzinātņu nākotnes perspektīvas apliecināja arī L. Ribickis, atgādinot, ka jau trešo gadu pēc kārtas Latvijas Darba devēju konfederācijas un portāla prakse.lv rīkotajā aptaujā Latvijas darba devēji RTU ir atzinuši par pieprasītāko Latvijas augstskolu.

«Es vēlos studēt ķīmiju. Esmu dzirdējusi daudz labu atsauksmju par RTU un šodien man bija iespēja apskatīties fakultāti,» pēc iepazīšanās ar RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultāti un laboratorijām sacīja VVĢ 12. klases skolniece Ramona Dūrena. Viņa ir viena no nedaudzajiem VVĢ divpadsmitklasniekiem, kuri šogad kārtos centralizēto eksāmenu ķīmijā. Jo pēdējos gados tikai neliela daļa vidusskolas abiturientu, vidusskolu beidzot, izvēlas kārtot ķīmijas eksāmenu. Piemēram, 2014. gadā eksāmenu ķīmijā kārtoja tikai 561 vidusskolas beidzējs.

VVĢ ķīmijas skolotāja Anda Deksne atzina, ka jaunieši parasti izvēlas vieglāko ceļu un ķīmijas eksāmenu kārto tikai tad, ja ir nolēmuši nākotnes karjeru saistīt ar profesiju, kur nepieciešama ķīmija. Taču skolotāja uzskata, ka vidusskolēnu ekskursijas augstskolās, konkrētajā gadījumā — RTU, palīdz jauniešiem izvēlēties savu nākotnes profesiju.

J. Zemļickis uzsvēra, ka inženierzinātnēs izglītotus augstskolu absolventus gaida arī vietējie Valmieras uzņēmēji. RTU ir uzsākusi sadarbību arī ar Valmieras pašvaldību un vietējiem uzņēmējiem, šā gada janvārī parakstot līgumu ar Valmieras pilsētas pašvaldību par savstarpēju sadarbību pētniecībā, zināšanu un tehnoloģiju pārnesē un inovatīvas studiju un darba vides pilnveidošanā, tā sekmējot abu pušu attīstību un izaugsmi.

RTU sadarbību ar Latvijas vispārizglītojošajām skolām uzskata par ļoti nozīmīgu aktivitāti savā darbībā, jo šādā veidā jau skolas solā skolēni tiek iepazīstināti ar inženiertehniskajām zinātnēm, radot viņos interesi par inženiera darbu un tā pakāpeniski jauniešus sagatavojot inženierzinātņu studijām. Marta sākumā RTU jau parakstīja līdzīgu līgumu ar Ādažu vidusskolu, un tas bija pirmais solis ceļā uz plašāku RTU sadarbību ar Latvijas skolām.

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

10. marts, 2015 plkst. 12:19

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi