RTU pārtikas izstādē iepazīstinās ar produktiem un pakalpojumiem inovatīvai ražošanai

4. septembris, 2014
.
.
.

RTU Komunikācijas nodaļa

No 4. līdz 7. septembrim Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) pārstāvji piedalīsies plašākajā pārtikas izstādē Baltijā «Riga Food 2014» stendā «Inovācija – pārtikai». Šajā stendā būs ietverts pilns inovācijas process no idejas rašanās līdz pat gatavam produktam veikala plauktā, ietverot visus posmus - testēšanu, patentēšanu, finansēšanu utt.

RTU stendā piedalīsies ar SIA «Conelum»ātrajiem mikrobioloģiskajiem testiem pārtikas un dzērienu ražotājiem, iepakojumam piemērotiem biokompozītu materiāliem, kas ātri noārdās mitrāaugsnē, cietu ķermeņu kontaktmehānikas (virsmu, berzes un diluma) pētījumiem un membrānu bioreaktoru, kas paredzēts biogāzes ražošanai, tās attīrīšanai un siltuma ieguvei iekārtas sevis uzturēšanai.

SIA «Conelum» ātrie mikrobioloģiskie testi pārtikas un dzērienuražotājiem samazina mikroorganismu noteikšanas laiku līdz stundai. Šobrīd pārtikas produktu mikrobioloģiskā kvalitāte tiek novērtēta, izmantojot mikroorganismu pavairošanu, un šis process var aizņemt pat piecas dienas. Metode nodrošina iespēju noteikt dzīvus un mirušus raugusun pelējumus, tai skaitā sporas. SIA «Conelum» ir 2012. gadā dibināts biotehnoloģijas start-up uzņēmums, pirmais RTU spin-off uzņēmums, ar kuru noslēgts licences līgums par metodes ieviešanu ražošanā un tehnoloģijas nonākšanu industrijā.

RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes Polimērmateriālu institūts ir izstrādājis jauna veida biopolimēra bionoārdāmu, stiegrotu hibrīdkompozītu iepakojumam un citiem palīgmateriāliem. Izstrādātā materiāla mehāniskās īpašības ļauj no tā ražot videi draudzīgu iepakojumu un dažādus citus produktus. Biokompozītu var uzklāt vienpusēji vai divpusēji uz papīra (kartona), apdrukāt, uzklāt uz jau apdrukātā papīra (kartona), līmēt un metināt. Tas satur tikai netoksiskus komponentus, kuri drīkst nonākt tiešā saskarē ar pārtiku. Biokompozītu materiāls un no tiem izveidotie produkti bioloģiski un ātrinoārdās mitrā augsnē, neveidojot toksiskas vielas un nepiesārņojot augsni.
RTU Transporta un mašīnzinību fakultātes Mašīnbūves tehnoloģijas institūts prezentēs cietu ķermeņu kontaktmehānikas (virsmu, berzes un diluma) pētījumu iespējas. Mašīnbūves tehnoloģijas institūta galvenie pētījumu virzieni saistīti ar berzes un diluma samazināšanu slīdes pāriem, detaļu virsmu un to pārklājumu testēšanu ar 3D virsmas analīzi, kā arī nanopārklājumu raksturlielumu noteikšanu.

RTU Būvniecības fakultātes Ūdens inženierijas un tehnoloģijas katedrā izstrādātais membrānu bioreaktors paredzēts biogāzes ražošanai, tās attīrīšanai un siltuma ieguvei iekārtas sevis uzturēšanai. Biogāzes, siltuma ieguve piensaimniecības uzņēmumam dod iespēju samazināt vides piesārņojumu un CO2 izmešu daudzumu.

RTU Biznesa un inovāciju departamenta vadītājs Antons Kiščenko uzsver: «Šajā izstādē vēlamies parādīt, ka RTU ir gatavs palīdzēt biznesam ar visa veida pakalpojumiem».

Stendu «Inovācija – pārtikai» organizē Latvijas Tehnoloģiskais centrs unEiropas Biznesa atbalsta tīkls Latvijā (EEN-Latvija). RTU dalību izstādē organizē RTU Biznesa un inovāciju departaments.

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

4. septembris, 2014 plkst. 12:27

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi