RTU pētnieks ieguvis doktora grādu Masačūsetsas Tehnoloģiju institūtā

4. septembris, 2014
.
.
.

Rīgas Tehniskās universitātes Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes Tehniskās fizikas institūta (RTU MLĶF TFI) pētnieks Artūrs Vrubļevskis ir aizstāvējis disertāciju un ieguvis fizikas doktora grādu Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta (Massachusetts Institute of Technology – MIT) Fizikas katedrā. RTU akadēmiskais personāls cer, ka iegūtā izglītība dos būtisku ieguldījumu RTU zinātniskajā un pedagoģiskajā darbā.

A. Vrubļevskis aizstāvējis disertāciju «Experimental Studies of Magnetic Reconnection in 3D Geometries», kurā veicis pētījumus fundamentālajā plazmu fizikā par magnētisko pārsaisti trijās dimensijās. Šādi pētījumi pasaulē līdz šim veikti maz.

«Magnētiskā pārsaiste ir daudz pētīta vienkāršotā – divu dimensiju – gadījumā. Tomēr ir zināms, ka trijās dimensijās ir iespējamas ievērojamas atšķirības. Manas disertācijas mērķis bija iegūt jaunas zināšanas par magnētiskās pārsaistes norisi trijās dimensijās kontrolētos laboratorijas eksperimentos,» skaidro A. Vrubļevskis. Viņš ir gatavs ar fundamentālās plazmu fizikas pamatiem nākotnē iepazīstināt arī RTU studentus.

«A. Vrubļevski saredzu kā nākamo RTU profesoru. Ceru, ka viņš ar savu starptautisko studiju un darba pieredzi  dos būtisku ieguldījumu inovāciju ieviešanā Tehniskās fizikas institūta zinātniskajā un pedagoģiskajā darbā,» saka RTU MLĶF TFI direktors profesors Māris Knite.

A. Vrubļevskis par pētnieku RTU MLĶF TFI Materiālu fizikas laboratorijā (MFL) strādā  no 2014. gada februāra un ir iesaistījies Eiropas sociālā fonda projektā «Inovatīvu funkcionālo materiālu un nanomateriālu izstrāde izmantošanai vidi kontrolējošās tehnoloģijās».

Paralēli šim darbam viņš kā doktora grāda pretendents bez atalgojuma ir vadījis laboratorijas darbus un problēmuzdevumu nodarbības fizikā 1. kursa Transporta un mašīnzinību fakultātes bakalaura līmeņa «Medicīnas inženierija un fizika» un «Automobiļu transports» specialitāšu studentiem un saņēmis teicamas studentu un darba kolēģu atsauksmes. Paredzēts, ka, noslēdzoties projektam, viņš aktīvi iesaistīsies RTU MLĶF TFI pedagoģiskajā darbā.

Iepriekš A. Vrubļevskis ieguvis bakalaura grādu Kolbī koledžā (Colby College), studiju laikā 2006. gadā praktizējoties RTU MLĶF TFI MFL. Prakses laikā viņš piedalījās MFL notiekošajos poliizoprēna – nanostrukturēta oglekļa kompozītu pētījumos, sniedzot arī savu ieguldījumu un izveidojot datora programmu, kas nolasa un saglabā elektronisko svaru mērījumus.

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

4. septembris, 2014 plkst. 9:30

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi