RTU pozitīvi vērtē piektā centralizētā eksāmena fizikā vai ķīmijā ieviešanu

10. janvāris, 2014
.
.
.

Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) pozitīvi vērtē Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) iniciatīvu ieviest piekto centralizēto eksāmenu fizikā vai ķīmijā.

«Bieži vien jaunieši, ja tiek dota tāda iespēja, izvēlas vieglāko ceļu un šķietami sarežģītākos eksaktos priekšmetus atstāj otrajā plānā. Tādējādi radusies esošā situācija – ik gadu aizvien mazāk jauniešu izvēlas kārtot eksāmenus ķīmijā vai fizikā – piemēram, fizikas eksāmenu visā valstī pagājušajā mācību gadā kārtoja tikai 1122 skolēni. Eksaktās zinātnes nav tik populāras, un nepietiekami apgūtie eksaktie priekšmeti traucē sekmīgām inženierzinātņu studijām, kas noved pie inženierzinātņu speciālistu trūkuma valstī» norāda RTU mācību prorektors Uldis Sukovskis. 

«Protams, ka tikai jauna eksāmena ieviešana pati par sevi visas problēmas neatrisinās un zināšanu līmeni uzreiz nepacels – nepieciešams pilnveidot eksakto priekšmetu mācību metodiku, jārada jauniešos lielāka interese, un jānodrošina pilnvērtīgu zināšanu iegūšana līdz 12. klases beigām,» skaidro Uldis Sukovskis.

Centralizēts eksāmens dabaszinātnēs kopumā, fizikā, vai ķīmijā būtu kā papildu motivācija jauniešiem vairāk uzmanības pievērst šiem priekšmetiem, kā arī ļaus objektīvāk novērtēt sasniegto. Tas viņiem dotuiespēju nākotnē izvēlēties perspektīvāko un sirdij tuvāko studiju programmu vai profesiju, kas nav iespējams vidusskolas beidzējam, ja skolā nav pienācīgā līmenī apgūti konkrēti priekšmeti.

«Latvijā jau tagad vērojams inženierzinātņu speciālistu deficīts, par kobrīdina paši darba devēji, kā arī Ekonomikas ministrijas izstrādātās valsts darba tirgus prognozes. Ja situāciju nemainīsim, tad cietīs visa Latvijas tautsaimniecība, bet profesionāļus, kuru atalgojums ir krietni virs Latvijas vidējā, būs jāmeklē ārpus valsts robežām,» brīdina mācību prorektors.

RTU jau vairākus gadus aktīvi darbojas skolas vecuma jauniešu izglītošanā par eksaktajām zinībām un plašajām nākotnes karjeras iespējām. Universitāte sadarbojas ar skolām, profesoriem braucot lasīt lekcijas pie skolēniem, un piedāvājot skolām dažādot mācību metodiku ar materiāliem multimediju vidē un interesantiem eksperimentiem.

RTU Informācijas centrs

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

10. janvāris, 2014 plkst. 14:26

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi