RTU prezentēs iegādātos elektromobiļus un piedāvās izmēģinājuma braucienus

11. decembris, 2014
.
.
.

Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) ir iegādājusies divpadsmit elektromobiļus, kuru prezentācija un izmēģinājuma braucieni notiks otrdien, 16. decembrī, plkst. 14 pie RTU Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātes, Āzenes ielā 12/1, Ķīpsalā. Pirms tam, plkst. 12.45, RTU darbiniekiem tur notiks īsas mācības elektromobiļu energoefektīvā ekspluatācijā, kā arī izmēģinājuma braucieni, kuros aicināti piedalīties arī mediju pārstāvji.

«Mēs esam tehnoloģiju augstskola, tāpēc mums modernās tehnoloģijas jāizmanto pašiem un jārāda piemērs citiem, kā tās spēj uzlabot dzīves unapkārtējās vides kvalitāti,» saka RTU Projektu pārvaldības departamentadirektors Mareks Zeltiņš.

RTU iegādātie «Volkswagen e-up!» elektromobiļi ir augstas efektivitātes transportlīdzekļi — videi draudzīgi, jo nerada gaisu piesārņojošus izmešus, kā arī lētāk ekspluatējami. Tiem ir zemākas apkopes izmaksas un ilgmūžīgāks motors nekā ar degvielu darbināmajiem auto. Arī elektromobiļu ikdienas tēriņi ir mazāki, jo vidējais elektrības patēriņš izmaksā aptuveni 2,5 reizes mazāk nekā degviela.

Elektromobiļus lietošanā saņems visas deviņas RTU fakultātes, kā arī atsevišķas administrācijas struktūrvienības. Ar auto paredzēts pārvietoties galvenokārt pilsētā, kā arī apmeklējot RTU filiāles. Pie RTU fakultātēm un administratīvās ēkas ir uzstādīti elektromobiļu uzlādes punkti.

Paredzēts, ka elektromobiļus RTU studenti un mācībspēki varēs izmantot arī studiju procesā un zinātniskajā darbā, veicot dažādus pētījumus. Ir arī iecere izmēģināt roku ar elektromobiļiem saistītu jaunu tehnoloģiju radīšanā. Piemēram, izveidot pašiem savus ātros elektromobiļu lādētājus,ko pēc tam sadarbībā ar ražotājiem realizēt tirgū.

RTU elektromobiļi ir iegādāti, izmantojot valsts budžeta programmu «Klimata pārmaiņu finanšu instruments» (KPFI). Tādējādi 85% jeb 221 100 EUR no elektromobiļu iegādes attiecināmajām izmaksām ir finansējusi valsts. Kopējās projekta izmaksas ir 260 000 EUR.

«Valsts atbalsts elektromobiļu iegādē ir ļoti nozīmīgs. Elektromobiļi universitātei ir izmaksājuši lētāk, nekā ja būtu jāpērk ar degvielu darbināmas automašīnas, un mēs esam pateicīgi par šo iespēju,» saka M. Zeltiņš.

Elektromobiļus RTU piegādā viena no Baltijā vadošajām automobiļu tirdzniecības uzņēmumu grupām «Møller Auto».Uzņēmums RTU darbiniekiem nodrošinās arī braukšanas mācības, lai elektromobiļus ikdienā varētu ekspluatēt efektīvi un energoekonomiski.

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

11. decembris, 2014 plkst. 13:56

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi