RTU produktus demonstrēs lielākajā Francijas industriālajā izstādē «MIDEST»

16. novembris, 2015
.
.
.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātnieku izstrādātus produktus un tehnoloģijas no 17. līdz 20. novembrim demonstrēs Francijas lielākajā industriālajā izstādē «MIDEST 2015». Apmeklētājiem tiks prezentēts inovatīvs robota konstruktors SumoBoy, ekskluzīvs kalnu divritenis no koka, vibrācijas un skaņu slāpējošs materiāls, kas izgatavots no otrreiz pārstrādātām riepām un dabai draudzīgs iepakojuma materiāls, kā arī tehnoloģijas atjaunojamo enerģijas resursu integrēšanai sadzīves elektrotīklā.

Izstādes stendā būs aplūkojams RTU spin-off uzņēmumā «Robot-NEST» tapušais SumoBoy konstruktors – palīgs elektronikas un programmēšanas pamatu apgūšanai skolēniem un tehnoloģiju entuziastiem. Konstruktors sastāv no saliekama robota un prototipēšanas komplekta, kas paver plašas iespējas aizraujošai laika pavadīšanai un savu projektu realizēšanai. 

sumo_boy.jpgRTU studentes Kitijas Gailes bakalaura darbā izstrādātais kalnu divritenis no koka ne vien nodrošina braucēja komfortu, bet arī ir vizuāli ļoti piesaistošs. No masīvkoka izgatavotās velosipēda detaļas ir ļoti izturīgas un labi amortizē vibrācijas, pārvietojoties pa nelīdzeniem segumiem, piemēram, pa bruģi vai meža ceļu. Braucamrīka izstrādes tehnoloģiju studente turpina attīstīt start-up uzņēmumā Materia Bikes.

riepu_kopmoz_2.jpgIzstādē RTU piedāvās arī divus jaunus Polimērmateriālu institūtā tapušus materiālus: daudzfunkcionālu kompozītmateriālu no pārstrādātām autoriepām un videi draudzīgu materiālu 3D objektu printēšanai un iepakojumu ražošanai. Kompozītmateriāls no otrreizēji pārstrādātām riepām izceļas ar izturību un ļoti plašām izmantošanas iespējām. Tas teicami slāpē skaņu un mehāniskās vibrācijas, tāpēc var kalpot kā starpslānis grīdas segumos, no tā var izgatavot dzelzceļa pārbrauktuvju elementus, skaņu slāpējošas barjeras gar šosejām, slāpējošus pildījumus industriālu būvprojektu sienām un amortizējošus starpslāņus ceļu segumos. Biodegradablās printera stīgas 3D printēšanai satur tikai netoksiskus komponentus, no tā veidotie objekti ir videi draudzīgi, jo, nonākot saskarē ar augsni, bioloģiski noārdās, neveidojot piesārņojumu. Šī RTU radītā materiāla tālāka attīstīšana notiek spin-off uzņēmumā SIA «Biokompozītmateriālu institūts» ar Norvēģijas finanšu instrumenta 2009.–2014. gada programmas «Inovācijas «zaļās» ražošanas jomā» un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA) atbalstu projektā «Iepakojumam piemērotu biodegradablo organisko polimērmateriālu ražošana». Projekta Nr. NOFI/LV06/NAGS/02/2 (www.eeagrants.org, www.norwaygrants.org).  

biodegradabls_kompozits.jpgRTU piedāvājunorway_grants.pngms mehānikas nozarē – nodilumizturīgs metāla pārklājums un tehnoloģija precīzai detaļu virsmas pārbaudei. Metāla pārklājums izmantojams auto būvē nodiluma mazināšanai vairāku metāla detaļu saskares vietās, piemēram, bremžu diskos, gultņos u. c. Savukārt slīdes pāru kompleksās pārbaudes metode ir svarīga nozarēm, kas saskaras ar sarežģītas formas un lielu izmēru detaļu nolietojumu, kuru izgatavošana ir dārga un nomaiņa sarežģīta, piemēram aviācijā, dzelzceļa transportā, hidroelektro stacijās, termoelektro centrālēs u. c.  liaa_logo_gerbonis.png

Enerģētikas jomā RTU demonstrēs aktuālās izstrādes: lēngaitas elektroģeneratoru, ar kura palīdzību iespējams iegūt elektroenerģiju vietās ar salīdzinoši nelielu vēja vai ūdens plūsmas ātrumu. Izstādes apmeklētājiem būs iespēja redzēt arī līdzstrāvas un maiņstrāvas elektroenerģijas plūsmas mērītāju un līdzstrāvas viedā mikrotīkla modeli, kas ar RTU izstrādāto elektronisko transformatoru palīdzību ļauj maiņstrāvas tīklā integrēt no atjaunojamiem energo resursiem – saules un vēja – iegūto līdzstrāvu, kā arī uzkrāt un atkārtoti izmantot rekuperēto līdzstrāvas patērētāju enerģiju

RTU izstādē «MIDEST 2015» piedalās sadarbībā ar LIAA.  

RTU Zinātnes koordinācijas un informācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

16. novembris, 2015 plkst. 16:17

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi