RTU profesors Andrejs Krasņikovs un četri studenti un saņēmuši LZA balvas

14. aprīlis, 2015
.
.
.

RTU profesors Andrejs Krasņikovs un studenti Marija Skvorcova, Evija Rolava, Svetlana Vihodceva un Jānis Brinks par saviem pētījumiem saņēmuši Latvijas Zinātņu akadēmijas atzinības balvas.

Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) pavasara pilnsapulcē ar Frīdriha Candera balvu mehānikā tika sveikts RTU profesors un LZA korespondētājloceklis Andrejs Krasņikovs par darbu kopu «Šķiedru betonu tehnoloģijas un mehānika». Apjomīgajā pētījumā profesors analizējis šķiedru betona mikromehāniku ar mērķi izveidot jaunus būvmateriālus un betona ieklāšanas mašīnas. Viņa vadībā šajā pētījumā izstrādātas vairāk nekā četrdesmit zinātniskās publikācijas un patentēti vairāk nekā divdesmit izgudrojumi, arī dažādas konstrukcijas peristaltiskie sūkņi, šķiedru ieklāšanas mehānismi un šķiedru betona izgatavošanas paņēmieni. Frīdriha Candera balva ir augstākais novērtējums mehānikas jomā Latvijā.

lza_balva_2015_marija_skvorcova.pngMārtiņa Straumaņa un Alfrēda Ieviņa balvu ķīmijā saņēma Marija Skvorcova par darbu «β-Metilēn-δ-aminospirtu un to atvasinājumu iegūšana ciklopropilmetilkatjonu iekšmolekularās aminēšanas reakcijās». Darbs izstrādāts RTU un Latvijas Organiskās sintēzes institūtā. Savukārt Emīlijas Gudrinieces balvu ķīmijas tehnoloģijā ieguva Evija Rolava par darbu «No ogļhidrātiem atvasinātu aminospirtu sintēze un pielietojums».

lza_balva_2015_evija_rolava.pngEvijas Rolavas darba vadītājs Organiskās ķīmijas tehnoloģijas institūta direktors LZA akadēmiķis profesors Māris Turks izceļ studentes izstrādātās praktiskās un viegli mērogojamās ogļhidrātu atvasinājumu sintēzes metodes: «Dabīgie cukuri ir viegli pieejamas un lētas izejvielas un Evijas pētījumi parāda, ka tos pēc dažādu ķīmisku pārvērtību veikšanas var lietot gan kā vērtīgus katalizatorus, gan kā reaģentus organiskajā ķīmijā. Savukārt Marija Skvorcova savā maģistra darbā risinājusi fundamentālas organiskās ķīmijas problēmas. Balstoties uz padziļinātiem reakciju mehānismu pētījumiem, atklātas jaunas organiskajā sintēzē lietojamas pārvērtības, kuras var efektīvi pielietot bioloģiski aktīvu vielu sintēzē. Esam gandarīti par mūsu absolventu zinātniskajiem sasniegumiem un par Latvijas Zinātņu akadēmijas izrādīto atzinību.»

lza_balva_2015_svetlana_vihodceva.pngLZA Jauno zinātnieku balvu saņēma RTU doktorante Svetlana Vihodceva par darbu «Nanolīmenī modificētu tekstīliju sortimenta paplašināšana». Viņa izstrādājusi receptūru un tehnoloģiju izturīga nano pārklājuma uznešanai uz tekstilmateriāliem, kas ļauj ar šādu pārklājumu apstrādātu audumu izmantot uniformu, sporta un darba apģērba ražošanai. Pārklājuma īpašības (aizsrdzība pret UV starojumu un nevēlamiem mikroorganismiem) ļauj to veiksmīgi pielietot speciālā apģērba, veļas sortimenta medicīnas un sociālās aprūpes institūcijās, kā arī pārsēju izgatavošanai, lai ārstētu grūti dzīstošas brūces.

lza_balva_2015_janis_brinks.pngLZA Jauno zinātnieku balvu saņēma arī Jānis Brinks par maģistra darbu «Sulfurētās amorfās ogles katalizatora iegūšana biodīzeļdegvielas sintēzei». Darba vadītājs LZA akadēmiķis profesors Valdis Kampars slavē studenta universālās zināšanas un uzskata, ka viņš realizējis ļoti nopietnu pētījumu: «Visā pasaulē zinātnieki meklē katalizatorus iespējami lētākai un videi draudzīgākai biodīzeļdegvielas ražošanai. Šis katalizators ir viena no daudzajām iespējām, un Jānis Brinks ir ieguldījis lielu darbu, lai izpētītu katalizatora īpašības, kas aktuālas ikvienam ražotājam.»

LZA 2015. gada 9. aprīļa Pavasara pilnsapulcē par sasniegumiem pētniecībā apbalvoja deviņus zinātniekus un sešus jaunos zinātniekus.

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

14. aprīlis, 2015 plkst. 14:31

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi