RTU profesors Tālis Juhna saņem balvu par dzeramā ūdens apgādes sistēmas drošuma pētījumiem

2. jūnijs, 2014
.
.
.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātņu prorektors profesors Tālis Juhna saņems Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA), SIA «ITERA Latvija» un RTU Attīstības fonda balvu par izcilu veikumu zinātnē. Apbalvošanas ceremonija notiks šā gada 3. jūnijā LZA. 

T. Juhnam balva — 2845,74 EUR pirms nodokļu nomaksas — piešķirta par darbu «Pētījumi par dzeramā ūdens kvalitātes sistēmas drošumu». Šiem pētījumiem vienā no vides zinātnes prioritārajām nozarēm — ūdens inženierijā — T. Juhna veltījis pēdējos 15 gadus. Viņš izskaidrojis vairākus procesus, kas notiek ūdensapgādes sistēmās, un piedāvājis risinājumus, kā nodrošināt ūdens kvalitātes nemainību un pasargāt dzeramo ūdeni no piesārņojuma.

T. Juhnas pētījumi pierādījuši, ka viena no būtiskākajām problēmām ir bioloģisko apaugumu — bioplēves — veidošanās uz cauruļvadu un rezervuāru iekšējām virsmām. Bioplēve pasliktina ūdens organoleptiskās īpašības — smaržu un garšu — un pasargā patogēnās baktērijas, kas  nonākušas tīklā caur plīsumiem vai remonta laikā, pret dezinfekcijas līdzekļu iedarbību.

Pētījumi parādīja, ka dzeramā ūdens drošumu var palielināt, veicot bioplēves kontroli. Patlaban norit darbs pie jaunu bioplēves kontroles metožu izstrādāšanas. Savukārt, piedaloties vienā no Eiropas Savienības pētniecības projektiem, T. Juhna kopā ar kolēģiem izstrādā matemātisko modeli, ar kuru var operatīvi prognozēt piesārņojuma izplatīšanos sadales sistēmā, un piedāvā konceptuāli jaunu risinājumu sistēmas attīrīšanai pēc piesārņojuma, izmantojot metāla caurules kā katalizatoru.

LZA, SIA «ITERA Latvija» un RTU Attīstības fonda balvu piešķir ievērojamiem Latvijas zinātniekiem un praktiķiem par izcilu veikumu vai mūža devumu vides, zemes un ģeogrāfijas zinātnēs, kā arī par nozīmīgu vides izstrādes sistēmu veicināšanu.

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

2. jūnijs, 2014 plkst. 16:34

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi