RTU rektors aicina ik gadu palielināt finansējumu augstākajai izglītībai

10. novembris, 2014
.
.
.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis aicina jauno valdību ievērot spēkā esošos likumus un ik gadu konsekventi palielināt finansējumu augstākajai izglītībai un zinātnei, bet, sākot no 2018. gada, Latvijā ieviest bezmaksas augstāko izglītību.

RTU rektors Latvijas Universitāšu apvienības (LUA) priekšsēdētāja statusā ir nosūtījis jaunajai valdībai ļoti konkrētus priekšlikumus, kas sniedz risinājumus vairākām aktuālām augstākās izglītības un zinātnes problēmām. L. Ribickis uzskata - ja jaunā valdība tos ņemtu vērā, tad būtiski veicinātu nozares attīstību un celtu tās konkurētspēju starptautiskā mērogā.

Par prioritāru jautājumu RTU rektors uzskata zinātnes koncentrāciju universitātēs, jo universitātes ir tā vieta, kur krāt zinātnisko potenciālu un audzināt jaunos zinātniekus. Šādā veidā universitātes efektīvāk varētu piesaistīt Eiropas Savienības (ES) finansējumu zinātniskajiem pētījumiem, kas veicinātu zinātnes attīstību valstī.

L. Ribickis arī aicina jauno valdību nodrošināt valsts budžeta līdzfinansējumu universitāšu ES fondu finansēto infrastruktūras attīstības un zinātnisko projektu īstenošanai. Patlaban augstskolām jāsedz līdz pat 25% no projekta finansējuma, ieguldot savus nopelnītos līdzekļus. Tikmēr, piemēram, Lietuvā valsts pilnībā nodrošina struktūrfondu līdzfinansējumu.

Savukārt kā inženiertehnisko zinātņu universitātes rektors L. Ribickis atzinīgi vērtē valdības apņemšanos veltīt pastiprinātu uzmanību eksakto priekšmetu mācīšanai skolās. «Inženiertehnisko zinātņu speciālistiem ir noteicošā loma tautsaimniecības attīstībā. Tā kā valdība par prioritāti ir izvirzījusi tautsaimniecības izaugsmi, tad ir tikai loģiski, ka tā nežēlo ieguldījumus visu līmeņu izglītības attīstībā,» saka RTU rektors.

L. Ribicka ieteikumi jaunajai valdībai augstākās izglītības attīstības veicināšanai publicēti portālos ir.lv un delfi.lv.

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

10. novembris, 2014 plkst. 12:22

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi