RTU rīkotajā konferencē skolotāji aicina modernizēt informātikas priekšmeta standartu pamatskolās

22. augusts, 2014
.
.
.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) rīkotajā Latvijas informātikas skolotāju konferencē pedagogi pieņēma rezolūciju, kurā aicina Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) izstrādāt jaunu pamatskolas informātikas priekšmeta standartu, kas atbilstu mūsdienu informācijas tehnoloģiju attīstības pakāpei, dodot iespēju skolēniem mācīties programmēšanu, nevis tikai apgūt datorlietošanas prasmes.

Informātikas skolotāju konference «Informācijas tehnoloģiju novitātes izglītībā 2014» notika 21. augustā un to rīkoja RTU sadarbībā ar informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmumu «Accenture Latvija». Konferencē piedalījās ap 200 skolotāju no 160 izglītības iestādēm.

Rezolūcijā pedagogi aicina IZM jaunveidojamajā mācību priekšmeta «Informātika» standartā pamatskolām iekļaut algoritmiskās domāšanas un programmēšanas apguves iespējas, kā arī paredzēt informātikas mācīšanu, sākot no 2. klases līdz pat pamatizglītības ieguves beigām. Patlaban informātiku māca 5.–7. klasē un vidusskolā. Pie tam pamatskolā informātiku māca pēc 2006. gada standarta, kaut arī tieši pēdējā desmitgadē informācijas tehnoloģijas ir piedzīvojušas pamatīgu attīstību.

«Ir nepiedienīgi informācijas sabiedrības jaunajai paaudzei likt apgūt desmit gadu un vēl vecākas prasmes mūsdienās, kad esam piedzīvojuši IT veiksmes stāstus,» uzskata RTU Sagatavošanas kursu nodaļas vadītājs un Latvijas Informātikas skolotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Oskars Lūsis.

Skolēnu nepietiekamās informātikas zināšanas izjūt augstskolas, jo daļa jauno studentu tikai 1. kursā atskārst, ka datorikas studijas neaprobežojas ar programmu lietošanu, bet ir jāsāk programmas radīt pašiem. Skolā nepietiekami iegūtās eksakto priekšmetu zināšanas un kļūdainais priekšstats par datoriku rada ievērojamu studentu atbiruma procentu.

«Skolā jāveicina programmēšanas pamatu apguve, lai jauniešiem rastos priekšstats par informācijas tehnoloģiju nozari kā industriju. Noteikti jāpalielina kontaktstundu skaits eksaktajos priekšmetos, jo skolēnu sagatavotības līmenis nav pietiekams, lai viņi apgūtu inženierzinātnes, kas ir Latvijas tautsaimniecības pamats,» saka RTU Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātes dekāna vietnieks mācību darbā Agris Ņikitenko.

Sagaidāms, ka jaunais informātikas standarts spēkā varētu stāties ne ātrāk kā 2018. gadā, jo pērn tika no jauna akceptēts 2006. gadā pieņemtais, tā būtību gan nemainot. Tāpēc lielākā atbildība patlaban par jaunās paaudzes mūsdienīgu izglītošanu ir informātikas skolotājiem. Viņiem «Accenture Latvija» kopā ar RTU un citiem partneriem projektā «Start (IT)» piedāvā bezmaksas programmēšanas kursus, kuros iegūtās zināšanas skolotāji var nodot skolēniem, jau tagad viņiem sniedzot vairāk, nekā paredz oficiālais standarts.

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

22. augusts, 2014 plkst. 12:24

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi