RTU sadarbosies ar Dobeles novada pašvaldību

30. septembris, 2015
.
.
.

Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) noslēgusi līgumu ar Dobeles novada pašvaldību par sadarbību pētniecībā, inovatīvas studiju un darba vides pilnveidošanā, kā arī zināšanu un tehnoloģiju pārnesē.

Līgumu 29. septembrī RTU studentu pilsētiņā Ķīpsalā parakstīja RTU rektors  akadēmiķis Leonīds Ribickis un Dobeles novada domes priekšsēdētājs Andrejs Spridzāns.

Pēc līguma noslēgšanas A. Spridzāns pauda, ka visaugstāk vērtējamas zināšanas, ko RTU spēs dot viņa novada cilvēkiem. Viņš cer, ka novada jaunieši varēs ne vien doties izglītojošās ekskursijās uz RTU, bet arī veikt pētījumus RTU laboratorijās, vēlāk šeit studēt un nodoties zinātniskajai darbībai, savukārt uzņēmējiem — gūs zināšanas, kas ļaus veiksmīgāk attīstīt viņu biznesu. «Zināšanas ir pamats ikviena personiskajai laimei, veiksmei un tās arī veido kopējo sabiedrības attīstību. Pateicoties tām, varam sasniegt zināmu labklājības līmeni gan novadā, gan valstī kopumā. Vēlos, lai cilvēki dzīvotu un strādātu Latvijā, lai viņiem ekonomisku iemeslu dēļ nebūtu jābrauc prom,» sacīja A. Spridzāns.

Viņš uzsvēra, ka Dobeles novads ir bagāts ar dažādiem pašmāju un ārvalstu uzņēmumiem. Novadā atrodas, piemēram, Latvijas lielākais miltu ražotājs AS «Dobeles dzirnavnieks». Noslēgtais sadarbības līgums ar RTU varētu stimulēt uzņēmumu efektīvāku darbību, iesaistot RTU pētniekus dažādu uzņēmumiem aktuālu problēmu risināšanā. Tāpat uzņēmumi sadarbībā ar RTU varētu aktīvāk iesaistīties jaunās paaudzes apmācībā un izglītošanā, tā veicinot jauniešu izpratni par inženierzinātnēm un sekmējot viņu iesaisti vietējo uzņēmumu darbībā. «Virzieni, kādos RTU un Dobeles pašvaldība varētu sadarboties, ir ļoti dažādi. Galvenais, lai iesaistītajām pusēm būtu interesanti un noderīgi šie pētījumi vai attiecīgā sadarbības forma. Lai tā veicinātu mūsu kopīgo izaugsmi un stabilitāti,» sacīja A. Spridzāns.

Līdzīgi sadarbības līgumi RTU jau ir noslēgti ar Cēsu, Daugavpils, Valmieras, Madonas, Liepājas, Bauskas, Ventspils u.c. pašvaldībām. RTU rektora vietnieks biznesa un inovāciju jautājumos Antons Kiščenko pauda cerību, ka sadarbība veicinās RTU un Latvijas novadu regulāru dialogu abiem sadarbības partneriem saistošos jautājumos. «Vēlamies, lai studenti no novadiem RTU iegūtu zināšanas inženierzinātnēs un pēc studijām tās pielietotu savu novadu attīstībā,» pauda A. Kiščenko.

Līgums paredz RTU dalību Dobeles novada izglītības iestāžu un uzņēmumu problēmu izpētē un ieteikumu izstrādāšanā, kā arī pašvaldības informēšanā par komercializācijas piedāvājumiem un iespējamo iesaisti prakses programmā. Savukārt pašvaldība apņemas sadarboties metodisko materiālu un rokasgrāmatu sagatavošanā, iesniegt universitātei tematu priekšlikumus bakalaura, maģistra un doktora darbu izstrādei. Līgumslēdzējpuses sadarbosies arī citos būtiskos jautājumos.

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

30. septembris, 2015 plkst. 16:07

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi