RTU studenti – pasaules čempioni – maskaviešiem mācīs būvēt makaronu tiltus

7. septembris, 2016
.
.
.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Būvniecības inženierzinātņu fakultātes (BIF) studenti no 10. līdz 11. septembrim Maskavā piedalīsies konstruēšanas un modelēšanas jomai veltītā festivālā «Konstruktors. Bērnu pilsēta», kurā festivāla apmeklētājiem skaidros un demonstrēs makaronu tiltu konstruēšanas būtību. RTU studenti uz Maskavu uzaicināti, jo jau divus gadus pēc kārtas ir uzvarējuši makaronu tiltu konstruēšanas pasaules čempionātā.

RTU Maskavā pārstāvēs Lauris Lubgans, Lauris Lodītis, Kristaps Zeps, Krišjānis Silickis, Sanda Andersone un Mārtiņš Ķīķeris. Viņi festivāla ekspozīcijas mērķiem taisīs piecus lielos tiltus, kuriem attālums starp tiltu balstiem ir viens metrs. Arī apmeklētājiem visu sešu RTU studentu vadībā būs iespēja konstruēt tiltu, izmantojot jau iepriekš sagatavotu finiera veidni, makaronu detaļas un karstās līmes pistoli. Pēc tam būs iespēja šo konstrukciju noslogot un rezultātu salīdzināt ar RTU studentu makaronu tiltu izturību.

Tilta konstrukcija aizņem daudz laika, tāpēc parasti uz pasaules sacensībām jaunieši ved jau salīmētas tilta detaļas, taču šoreiz visi pieci tilti tiks būvēti Maskavā uz vietas. Tas būs izaicinājums, jo tiltu būvniecība pirmoreiz notiks zem atklātas debess, nevis kā parasti – iekštelpās. Izturīgums ir atkarīgs no temperatūras maiņām un mitruma iedarbības – makaronos nedrīkst rasties mikroplaisas, lai kritiski neietekmētu rezultātu.

Festivāla organizatori RTU studentus pamanīja Ungārijā, Budapeštā, šā gada pasaules čempionātā spageti tiltu konstruēšanā. L. Lubgans, L. Lodītis un K. Zeps komandas «Bridge IT» sastāvā plūca uzvaras laurus, uzbūvējot tiltu, kas slodzes testā izturēja 468,8 kilogramus. Komanda starptautiskajās sacensībās Budapeštā piedalījās un pirmo vietu izcīnīja arī 2015. gadā, tilta slogošanā uzstādot jaunu Latvijas rekordu – 488,3 kilogramus.

RTU Komunikācijas un mārketinga departaments

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

7. septembris, 2016 plkst. 11:14

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi