RTU studenti ar 5 metrus garu metāla tiltu startēs starptautiskās sacensībās

16. maijs, 2016
.
.
.

Rīgas Tehniskās universitātes Būvniecības inženierzinātņu fakultātes (RTU BIF)  studenti ar pašu būvētu tiltu startēs Tallinas Tehnoloģiju universitātes studentu rīkotajās Ziemeļvalstu metāla tiltu konstruēšanas sacensībās «BRICO», kas no 16. līdz 20. maijam norisināsies Tallinā.

Sacensības paredzētas studentiem, kuri studē būvniecību, mašīnbūvi, arhitektūru vai citas inženierzinātnes, un tajās tiks pārbaudīta studentu projektēšanas prasme. RTU sacensībās pārstāvēs BIF studiju programmas «Būvniecība» 3. kursa studenti Mārtiņš Burkovskis, Mārtiņš Pētersons, Oskars Buls, Kristaps Ronis un Raivo Kalderauskis Materiālu un konstrukciju institūta vadošā pētnieka Kaspara Kalniņa vadībā.

Lai nokļūtu sacensību finālā, komandai atbilstoši sacensību nolikumā esošajiem kritērijiem bija jāuzprojektē un jāuzbūvē savs metāla tilts. Efektīvākā dizaina meklējumos, ievērojot noteiktos kritērijus, studentiem bija jābūt inovatīviem un praktiski jāliek lietā universitātē iegūtās teorētiskās zināšanas.

RTU komanda savu tiltu uzbūvējusi 5 metrus garu un aptuveni 160 kilogramus smagu. Sacensību nolikums atļāva tilta konstrukcijas metināt gan pašiem, gan lūgt kāda industrijas uzņēmuma palīdzību. RTU komandas tilts metināts metālapstrādes uzņēmumos «KRISS.LV» un «VIP COLOR».

«Tiltu sākām projektēt jau decembrī. Būtībā šīm sacensībām esam gatavojušies visu semestri. Tas bija diezgan grūti, jo visi komandas dalībnieki paralēli studijām arī strādā būvniecības nozarē. Katram komandas biedram bija savs uzdevums. Es projektēju, rēķināju un rasēju, Raivo un Kristaps domāja montāžas shēmu – kā tiltu varētu efektīvāk un ātrāk samontēt, kā arī palīdzēja man ar konstrukciju risinājumu piemeklēšanu, savukārt Oskars atbildēja par finanšu piesaisti, tāmēm, konstrukciju ražotāja izvēli, transportu un termiņiem,» stāsta komandas kapteinis Mārtiņš Burkovskis.

Viņš uzsver, ka gatavošanās sacensībām sniegusi unikālu pieredzi un zināšanas: «Ieguvām praktisku pieredzi darbā ar metāla konstrukcijām, sākot no to izgatavošanas procesa līdz metināšanai. Ceram, ka mūsu ieguldītais darbs sacensībās nesīs panākumus.»

Sacensību finālā komandai uzbūvētais tilts būs jānosver un jāprezentē starptautiskai žūrijai, kas vērtēs gan tā oriģinalitāti, estētiku, gan komandas sagatavotās prezentācijas kvalitāti, kā arī tiltu reprezentējošā plakāta saturu un dizainu. Pēc prezentācijām komandai vēlreiz žūrijas klātbūtnē tilts uz ātrumu būs jāsamontē un pēcāk jāveic tā slodzes izturības testi – ar 55 kg slogu to slogojot horizontāli un ar 1000 kg – vertikāli. Tādējādi kopsummā tiks vērtēts konstrukcijas vizuālais izskats, efektivitāte jeb montāžā patērētais laiks un ekonomija jeb tilta  svars.

Labākās komandas saņems ievērojamas naudas balvas: 1. vieta – 1600 EUR, 2. vieta – 1200 EUR, 3. vieta – 800 EUR. Balvas saņems arī komandas, kuras visveiksmīgāk būs tikušas galā ar kādu no trim kategorijām – konstrukcijas izskatu, efektivitāti un ekonomiju. Kopumā sacensībām kvalificējušās deviņas inženierzinātņu studentu komandas – sešas no Polijas un pa vienai no  Horvātijas, Igaunijas un Latvijas.

Jauno speciālistu dalību konkursā finansiāli atbalsta viens no vadošajiem būvniecības uzņēmumiem Latvijā «Velve». Uzņēmums veic būvniecības projektu realizāciju, kas ietver civilo, rūpniecisko, inženiertehnisko un vides projektu realizāciju. Kopš 2015. gada SIA «Velve» izveidojusi korporatīvu sociālās atbildības programmu, kuras viens no mērķiem ir atbalstīt paliekošas vērtības izglītībā. Tilta konstrukciju tāme bija aptuveni 2500 EUR. Komanda saka paldies par atbalstu SIA «Velve» valdes priekšsēdētājam Aināram Leitēnam un tehniskajam direktoram Igoram Šeinbergam.

Paldies par atbalstu arī RTU Studentu parlamentam!

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

16. maijs, 2016 plkst. 10:35

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi