RTU studentu komanda izcīna 4. vietu starptautiskajās spageti tiltu konstruēšanas sacensībās

2. jūnijs, 2014
.
.
.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) spageti tiltu meistaru komanda «RAM» izcīnījusi 4. vietu starptautiskajās spageti tiltu konstruēšanas sacensībās «RECCS 2014», kas 30. maijā norisinājās Budapeštā, Obudas universitātē. Jaunieši uzvaru izcīnīja 30 komandu konkurencē, sacenšoties ar dalībniekiem no 11 pasaules valstīm.

RTU studentu Artūra Vēvera, Māra Puriņa un Jāņa Lungeviča komandas «RAM» tilts izturēja 367 kilogramu slodzi. Tilta konstrukcijā tika izmantoti spageti ar mazāku diametru nekā ierasts. Komanda «RAM» šajās sacensībās piedalījās jau 3. reizi, 2012. gadā izcīnot 5. vietu, bet pagājušajā gadā – godpilno 3. vietu.

«Darbi tika darīti laicīgi un bez steigas, tomēr vēlamo rezultātu nesasniedzām. Varbūt iemesls, ka rezultāti Ungārijā mums ir mazliet zemāki nekā Latvijā, ir tas, ka šeit ir krietni karstāki laika apstākļi,» saka «RAM» komandas pārstāvis Jānis Lungevičs.

Savukārt otra RTU komanda «Ampēriņš»  (Aleksandrs Riguns, Anita Svilāne, Gatis Krūmiņš) šāda mēroga sacensībās piedalījās pirmo reizi, iegūstot 9. vietu «Bridge» klasē, un viņu tilts izturēja 206,7 kilogramu slodzi. Pēc sacensībām komanda atzina, ka rezultāts ir labs, tomēr konstrukcija vēl uzlabojama, kā arī vajadzējis piestrādāt pie atbilstošāku makaronu piemeklēšanas. Mazās nepilnības komanda ir apņēmības pilna labot nākamā gada sacensībās.

Abas komandas dalībai starptautiskajās sacensībās tika izraudzītas pēc uzvaras Baltijas spageti tiltu konstruēšanas sacensībās «STiKS 5», kas 22. martā norisinājās Rīgā. Vietējās sacensībās «RAM» veidotais tilts lielo tiltu grupā izturēja 418 kilogramu slodzi, bet «Ampēriņa» tilts grupā «Mazais tilts» – 158 kilogramu slodzi. Komandas ar AS «Grindeks» atbalstu devās uz Budapeštu, kur nedēļas garumā gatavoja un līmēja tiltus starptautiskajām sacensībām. Par dalībniekiem rūpējās arī AS «Dobeles dzirnavnieks», kas gādāja par konkursa materiāliem – spageti.

Sacensībās varēja startēt divās kategorijās – «Bridge» un «Support», kas atšķiras ar nepieciešamību tiltos izveidot braukšanas joslu. Sacensību formāts paredz, ka dalībnieki piedalās ar maksimāli 1 kilogramu smagiem un 1,3 metrus gariem tiltiem, kas ir izveidoti tikai no makaroniem un līmes. Tiek testēta tiltu maksimālā slodzes izturība, pārbaudi veicot uz speciālas iekārtas.

Spageti sacensības Ungārijā notiek jau kopš 1992. gada, bet kopš 2003. gada Budapeštas Obudas universitātē rīko starptautiskas sacensības. Līdzīgas sacensības tiek organizētas arī Rumānijā, Serbijā, Portugālē, Kanādā un ASV. Līdzšinējais pasaules rekords pieder ungāru studentam Atilla Markos, kura tilts 2011. gadā izturēja 578 kilogramu slodzi.

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

2. jūnijs, 2014 plkst. 11:58

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi