RTU svin dzelzceļa izglītības 50 gadus Latvijā

15. decembris, 2015
.
.
.

Rīgas Tehniskās universitātes Mašīnzinību, transporta un aeronautikas fakultātes (RTU MTAF) Transporta institūts tehniskajā forumā «Latvijas dzelzceļš tuvākā un tālākā perspektīvā», piedaloties dzelzceļa industrijas pārstāvjiem, atzīmēja dzelzceļa izglītības Latvijā 50. gadadienu.

Forums norisinājās 10. decembrī Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā un tajā piedalījās valsts akciju sabiedrība «Latvijas dzelzceļš», tehnoloģiju un pakalpojumu uzņēmums «Siemens», līderis elektroenerģētikas un automātikas tehnoloģijās «ABB», mašīnbūves uzņēmums «Alstom», pasaules līderis dzelzceļa jomā «Bombardier», celtniecības uzņēmums «Leonhard Weiss» («RTE AS»), Beļģijas pētniecības centrs «Multitel».

Pasākuma organizators, Transporta institūta direktors profesors Mareks Mezītis uzsvēra – lai arī jau patlaban norit aktīva sadarbība ar teju visiem forumā iesaistītajiem uzņēmumiem — tie studentiem nodrošina prakses vietas, absolventiem – darbu, savukārt institūts uzņēmumu pilnvērtīgākai darbībai – pētniecību —, forums institūtam bija svarīgs notikums, «kurā pirmo reizi zem Transporta institūta zinātnes spārna satikās Latvijas transporta nozarē nozīmīgi industrijas pārstāvji, tā apliecinot  industrijas un zinātnes konverģences nozīmību».

«Mums kā augstākās izglītības iestādei, kurai svarīga pētniecība un zinātne, kuras pamatā ir nepārtraukta jaunu ideju un izgudrojumu ģenerēšana, kā arī dažādu problēmu risināšana, ir svarīgi veidot ciešāku saikni ar industrijas pārstāvjiem, lai uzzinātu jaunākās inovācijas un tehnoloģijas, kas pieejamas uzņēmumiem, kā arī apzinātu viņu problēmas un vajadzības, kuras mēs kā institūts varam  palīdzēt industrijai risināt. Forums ciešākas sadarbības veidošanai un turpmākai transporta nozares attīstībai, bija lieliska platforma, un, manuprāt, bija vērtīgs visām iesaistītajām pusēm,» pauda M. Mezītis.

Savukārt «Latvijas Dzelzceļa» Projektu vadības daļas Vecākais projektu vadītājs Dr.sc.ing. Iļja Korago uzsvēra, ka RTU ir būtiska loma daudzu dzelzceļa industrijai nozīmīgu speciālistu sagatavošanā, par ko uzņēmums jūtas ļoti pateicīgs universitātei: ««Latvijas Dzelzceļā» strādā aptuveni 18 500 darbinieku, daļa no tiem ieguvusi izglītību tieši RTU. Arī pats esmu pabeidzis RTU Dzelzceļa transporta institūtu. Ieguvu arī doktora grādu. RTU iegūtās zināšanas ļoti palīdz, ir vērtīgas un nepieciešamas darbā.»

Pēc foruma RTU Transporta institūts saņēma apsveikumus no industrijas un RTU pārstāvjiem. Sveikt institūtu par tā ieguldījumu transporta, īpaši dzelzceļa nozares speciālistu sagatavošanā un nozares attīstībā  bija ieradies RTU rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis, kā arī vairāku uzņēmumu pārstāvji: «Latvijas Dzelzceļš», kas institūtam uzdāvināja 90 000 EUR jaunas laboratorijas veidošanai, «Signalizācijas un sakaru distance», «Pasažieru vilciens», «Siemens», kas uzdāvināja modernu kontakttīkla un automātikas sistēmu  aprīkojumu vēl vienai jaunai laboratorijai, un iestāžu «Valsts dzelzceļa Tehniskā inspekcija», «Daugavpils Vagonu depo» pārstāvji. Savukārt M. Mezītis sveicējiem pauda pateicību par ilggadējo sadarbību, kā arī atbalsta sniegšanu institūta darbības pilnveidē.

Fotogalerija

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

15. decembris, 2015 plkst. 9:33

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi