RTU svinēs Latvijas mašīnbūvniecības pastāvēšanas 150. jubileju

16. oktobris, 2014
.
.
.

Rīgas Tehniskās universitātes Transporta un mašīnzinību fakultāte (RTU TMF) aicina absolventus, kā arī esošos un bijušos darbiniekus uz svinīgo sarīkojumu un absolventu salidojumu. Tajā būs ekskurss fakultātes un Latvijas mašīnbūvniecības izglītības un zinātnes 150 gadu garajā vēsturē, ko papildinās RTU amatieru mākslas kolektīvu 150 dalībnieku īpaši šim pasākumam veidotā kultūras un izklaides programma.

Pasākums notiks sestdien, 18. oktobrī, plkst. 17 Rīgas Latviešu biedrības namā, Rīgā, Merķeļa ielā 13. To ar uzrunu atklās RTU TMF dekāns Ēriks Geriņš. Ar referātu par Latvijas mašīnbūvniecības izglītības un zinātnes vēsturi uzstāsies RTU rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis.Apsveikuma vārdus teiks Rīgas Politehniskā institūta Mehānikas un mašīnbūves fakultātes absolvents, Latvijas Darba devēju konfederācijas prezidents, Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris Vitālijs Gavrilovs.

«Laikagaitā politisko un varas peripetiju ietekmē vairākkārt mainījies fakultātes nosaukums, mācību programmas, mācībspēku sastāvs, taču 19. gadsimtā iedibinātās mašīnbūvētāju skolas tradīcijas savā dziļākajā būtībā ir saglabājušās. Un kā gan citādi – mašīnbūves speciālisti bija, ir un būs pieprasītākie speciālisti,» grāmatas «Mašīnbūvniecības izglītība un zinātne Latvijā. 1864–2014. Vēstures lappuses» ievadā lasītāju uzrunā RTU TMF dekāns Ēriks Geriņš.

Pasākumaoficiālajā daļā Ē. Geriņš plašākai publikai prezentēs šo grāmatu, ko vakara gaitā būs iespējams iegādāties. Latvijas Republikas izglītības unzinātnes ministre Ina Druviete pasniegs Ē. Geriņam Ministru Kabineta Atzinības rakstu par ieguldījumu augstākās izglītības un zinātnes attīstībā mehānikas, mašīnzinību un transporta jomā, kā arī valsts tautsaimniecības attīstības un ekonomiskās izaugsmes veicināšanā.      

Kultūras un izklaides programmu pasākumā nodrošinās RTU mākslas kolektīvi: 2014. gada Pasaules Koru olimpiādes zelta diploma ieguvējs jauktais koris «Vivere», studentu pūtēju orķestris «SPO», stīgu ansamblis «Gaiva»un tautas deju ansamblis «Vektors». Viesmākslinieku statusā piedalīsiesoperdziedātāji Madara Dziedātāja un Mihails Čuļpajevs, pianisti Edgars Linde un Māris Treijs, kā arī grupa «Umbrella Effect».

RTUTMF ir viena no deviņām universitātes fakultātēm. Tā ir 1864. gadā dibinātās Rīgas Politehniskās augstskolas (RPA) Mašīnbūves nodaļas mantiniece, kas vēsturiski vairākkārt mainījusi nosaukumu. Iepriekš – Mehānikas un mašīnbūves fakultāte, kā arī atdalītā un vēlāk atkal pievienotā Aparātu būves un automatizācijas fakultāte.

Informācija par jubilejas pasākumu un pieteikšanās salidojumampieejama RTU TMF, Rīgā, Ezermalas ielā 6k, 228. telpā. Tālr. 67089711, e-pasts vai RTU Kultūras centrā, Rīgā, Kaļķu ielā 1, 216. telpā. Tālr. 67089477.

RTU TMF 150 gadu jubileju atbalsta: VAS «Latvijas dzelzceļš», AS «SIDRABE», SIA «Auteko & Tüv Latvija», SIA «Peruza», SIA «HERZ Baltija».

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

16. oktobris, 2014 plkst. 15:31

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi