RTU tiesā uzvar FKTK Krājbankas lietā

2. decembris, 2013
.
.
.

Administratīvā apgabaltiesa ir apmierinājusi Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) prasību pret Finanšu un kapitāla tirgus komisiju (FKTK) par RTU iekļaušanu to personu sarakstā, kurām pienākas valsts garantētā atlīdzība 100 000 euro apmērā kā AS «Latvijas Krājbanka» noguldītājam.

RTU AS «Latvijas Krājbanka» maksātnespējas pasludināšanas brīdī bija noguldīti 1 389 753,60 lati. 2012. gada 21. martā RTU vērsās FKTK ar lūgumu izmaksāt tai valsts garantēto atlīdzību 100 000 euro apmērā. Iepriekš FKTK nebija iekļāvusi RTU to personu sarakstā, kurām pienākas garantētā atlīdzība.

FKTK kā argumentu minēja to, ka RTU tiek daļēji finansēta no valsts līdzekļiem, bet saskaņā ar Noguldījumu garantiju likumu atlīdzība netiek izmaksāta par to institūciju noguldījumiem, kuras tiek finansētas no valsts budžeta.

Krājbankā noguldītie RTUlīdzekļi bija pilnībā universitātes pašas ieņēmumi, tāpēc tiesa pieņēmauniversitātei labvēlīgu lēmumu. Turklāt tiesa atzina, ka Latvijas Republikas Noguldījumu garantiju likums ir skatāms kontekstā ar Eiropas Savienības tiesību normām.

Tādējādi noslēdzas viens posms tiesvedībā, kur RTU piedalās, lai atgūtu kaut vai minimālo apjomu no gandrīz 1,4 miljonu latu lielajiem zaudējumiem. RTU ir pieteikusies arī AS «Latvijas Krājbanka» kreditoru rindā kā nenodrošinātais kreditors.

Tiesas spriedumu var pārsūdzēt Augstākajā tiesā viena mēneša laikā no sprieduma sastādīšanas.

RTU Informācijas centrs

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

2. decembris, 2013 plkst. 10:35

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi