RTU topošajiem ķīmiķiem iespējas iesaistītes nākotnes tehnoloģijas izstrādē

5. augusts, 2016
.
.
.

Rīgas Tehniskās universitātes Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes (RTU MLĶF) zinātnieki ir aktīvi iesaistījušies jaunu katalizatoru – aktīvu vielu un materiālu – izstrādē, kas palīdzētu bremzēt klimata izmaiņas. Rūpnieciska putu poliuretāna ražošana no oglekļa dioksīda sākta vien 2016. gada jūnijā, un tā paver jaunas un ļoti perspektīvas pētījumu iespējas topošajiem ķīmiķiem.

«Ķīmijas nozare attīstība notikusi, pastāvīgi reaģējot uz aizvien jaunām cilvēces problēmām, meklējot tām risinājumu. Piemēram, būtiska pārtikas resursu palielināšana panākta, lauksaimniecību nodrošinot ar minerālmēsliem un augu aizsardzības līdzekļiem, apģērba ražošanas apjoms pieaudzis, pateicoties jauniem šķiedrmateriāliem un sintētiskajām krāsvielām, modernas ēkas nav iedomājamas bez daudzveidīgiem netradicionāliem būvmateriāliem, bet būtisku dzīves ilguma palielināšanu lielā mērā nodrošina attīstīta farmācijas industrija,» stāsta RTU MLĶF profesors, studiju programmas «Ķīmija» direktors Valdis Kampars.

Šīs visas ir ķīmijas apakšnozares, kas turpina attīstīties, taču RTU jau tagad ir uz nākotnes ceļa un aicina pievērsties jaunajiem izaicinājumiem ķīmijas nozarē. Klimata izmaiņas aizvien vairāk pieprasa ierobežot oglekļa dioksīda koncentrāciju atmosfērā. Ļoti aktuāla ir kļuvusi jauna tematika, kuru Latvijā līdz šim nav mēģināts risināt, proti, paša klimata izmaiņu izraisītāja – oglekļa dioksīda – izmantošana dažādu ķīmisku produktu ražošanai ar mērķi pakāpeniski sasniegt noslēgtu oglekļa dioksīda aprites ciklu un nodrošināt tā koncentrācijas nemainīgumu atmosfērā.

Oglekļa dioksīda uztveršana un izmantošana nozīmīgu tirgus produktu ieguvei ir kļuvusi par mūsdienu ķīmijas «sapņu tehnoloģiju». Ja līdz šim galvenais oglekļa dioksīda patērētājs bija urīnvielas ražošana, tad situācija pakāpeniski mainās. Jaunākais no rūpnieciskajiem projektiem ir oglekļa dioksīda izmantošana putu poliuretāna izejvielu ražošanai Leverkūzenā, kas sākta vien 2016. gada jūnijā. Pievērsties jaunajam izaicinājumam ķīmijas nozarē un būt klāt nākotnes tehnoloģijas izstrādes sākumposmā iespējams, studējot MLĶF studiju programmā «Ķīmija».

Vairāk par studiju iespējām budžeta vietās.

RTU Komunikācijas un mārketinga departaments

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

5. augusts, 2016 plkst. 13:50

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi