RTU Transporta institūtā atklātas divas ar dzelzceļa satiksmes organizēšanu saistītas laboratorijas

1. jūlijs, 2015
.
.
.

Otrdien, 30. jūnijā, Rīgas Tehniskās universitātes Mašīnzinību, transporta un aeronautikas fakultātes Transporta institūtā (RTU MTAF TI) tika atklātas divas jaunas laboratorijas – Dzelzceļa tīkla fizikālās imitācijas modeļa laboratorija un Dzelzceļa mikroprocesoru sistēmu inženierlaboratorija. To tapšanas procesā piedalījās ne tikai institūta atbalstītāji no industrijas, bet arī – studenti kā inženiertehniskais personāls, kurš, īstenojot šo projektu, ieguva nozarei nepieciešamā augsti kvalificētā darba spēka iemaņas.

Galerija

RTU MTAF TI direktors Mareks Mezītis Dzelzceļa tīkla fizikālās imitācijas modeļa laboratorijas kontekstā akcentēja tās priekšrocības studentu apmācības procesā, sniedzot iespēju viņiem modelēt dažādas dzelzceļa satiksmes situācijas posmā Rīga – Krustpils. Laboratorijas divās telpās izvietotais šī ceļa posma simulators, kas tapis sadarbībā ar VAS «Latvijas dzelzceļš», ir identisks tam, kurā ikdienā notiek satiksme. Tajā ir iekļauti atbilstoši dabā esošie luksofori, dzelzceļa pārbrauktuves un tukšie ceļa posmi.   

Ir izstrādāts arī interfeiss, kas dzelzceļa satiksmes modelēšanas procesā studentiem ļauj organizēt, piemēram, vairāku vilcienu vienlaicīgu kustības koordinēšanu un savstarpēju informācijas apmaiņu, lai nenotiktu to sadursme vai neizraisītu citus iespējamos dzelzceļa satiksmes negadījumus.

Dzelzceļa mikroprocesoru sistēmu inženierlaboratorijā, kas tapusi sadarbībā ar tehnoloģiju un pakalpojumu uzņēmumu «Siemens», esošā mikroprocesoru sistēma ļaus studentiem modelēt vilcienu kustību dzelzceļa mezglus stacijās, savukārt doktorantiem dos iespēju veikt ar dzelzceļa satiksmes drošības nodrošinājumu saistītus zinātniskus pētījumus. 

Veicinot jauniešu interesi par dzelzceļa transportu un ar to saistītajiem procesiem, RTU MTAF TI plāno organizēt nodarbības skolēniem, kurās viņiem būs iespēja institūta mācībspēku un studentu vadībā teorētiski un praktiski apgūt dzelzceļa transporta satiksmes organizēšanas pamatus, izmantojot abās laboratorijās esošo tehnisko nodrošinājumu.

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

1. jūlijs, 2015 plkst. 16:49

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi