RTU Transporta un mašīnzinību fakultātes vadība iedvesmo inženierzinātnēm Rīgas Teikas vidusskolu

10. aprīlis, 2015
.
.
.

«Labdien, Rīgas Teikas vidusskolas skolēni! Arī es esmu bijis šīs skolas skolnieks! Skolu absolvēju 1963. gadā. Jums laimējies, ka mācāties šeit – skola  Latvijai devusi ievērojamus valsts vīrus, sportistus, zinātniekus un arī augstskolu pasniedzējus un vadību,» piektdien, 10. aprīlī, viesojoties Rīgas Teikas vidusskolā teica Rīgas Tehniskās universitātes Transporta un mašīnzinību fakultātes (RTU TMF) dekāns profesors Ēriks Geriņš. Viņš skolēnus iedvesmot inženierzinātnēm bija ieradies kopā ar vēl diviem skolas absolventiem – TMF dekāna vietnieku mācību darbā profesoru Aldi Balodi un TMF Domes zinātnisko sekretāru profesoru Oskaru Liniņu.

 Skatīt galeriju  

tmf_vadiba_teikas_vidusskolaa_0065.jpgDelegācija bija ieradusies elektromobilī, kuru skolas pagalmā ikviens skolēns varēja apskatīt, aptaustīt un uzdot jautājumus par tā uzbūvi un darbību. A. Balodis uzsvēra, ka arī tas ir uzskatāms piemērs, kā izmantot zināšanas, ko dod augstākā izglītība, un novēlēja ikvienam pēc absolvēšanas atrast savu dzīves aicinājumu un to apgūt augstskolā, «jo tikai no katra nākotnes darbiem būs atkarīgs, vai dzīvosim labāk». Savukārt Ē. Geriņš skolēnus mudināja nebaidīties apgūt skolā eksaktos priekšmetus un pēcāk studēt tehniskās zinātnes, jo inženierzinātņu speciālisti Latvijas un Eiropas darba tirgū ir ļoti pieprasīti un bezdarbs šajā nozarē ir viens no zemākajiem.

Pateicībā par dotajām zināšanām, kas ļāvušas dzīvi saistīt ar inženierzinātnēm, delegācija skolas direktorei Ilonai Bergmanei uzdāvināja TMF 150. jubilejai veltīto grāmatu «Mašīnbūvniecības izglītība un zinātne Latvijā. 1864–2014. Vēstures lappuses», kurā apkopoti arī vairāk nekā 20 000 RTU TMF absolventu vārdi, starp tiem — arī daudzi Rīgas Teikas vidusskolas absolventi. Skola dāvanā saņēma arī RTU TMF gadagrāmatu. Savukārt skolēni savā īpašumā varēja iegūt bukletu par studijām TMF, kā arī bukletu par RTU pamatstudiju programmām 2015./2016. gadā.

Teikas vidusskolas direktore pauda lepnumu par tik izciliem skolas absolventiem un,  pateicoties par viņu ieguldījumu Latvijas izglītības sistēmā, TMF vadībai dāvināja grāmatu «Satikšanās Teikā», kas sarakstīta par godu skolas 60 gadu jubilejai 2013. gadā. Viņa TMF vadības vizīti skolā novērtēja ļoti atzinīgi: «Vizīte bija kā medusmaize! Šie kungi, kas arī reiz sēdējuši skolas solā, arī domājuši, par ko dzīvē kļūt, šodien parādīja skolēniem, ko dzīvē var sasniegt!»

I. Bergmane izteica arī cerību, ka šī vizīte ir «pagrieziena punkts ilgstošas sadarbības veidošanai ar RTU. Dabas zinības ir aizraujošas un interesantas, bet vienlaikus ne tik vienkāršas, kā skolēniem gribētos. Lai tās apgūtu, viņiem ir jāpārvar kūtrums, tādēļ ļoti svarīgi skolēnus ieinteresēt ne tikai mācību kabinetā vai mācību stundā dabā, bet arī, izmantojot iespējas, ko var piedāvāt augstākās izglītības iestādes». Turklāt skolas direktore uzskata, ka interese par inženierzinātnēm jārosina ne vien 12. klasē, bet jau pamatskolā. «Skolēniem jāsaprot, ka visu procesu pamatā ir dabaszinātnes – fizika, ķīmija, bioloģija – un, attīstoties šajos virzienos, dzīvē var daudz panākt. Jāsaprot, ka tā ir laba nākotne, laba izvēle,» uzskata direktore.

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

10. aprīlis, 2015 plkst. 16:50

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi